Newsroom

Newsroom

Νέος βρετανός πρωθυπουργός ο υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον

Με διπλάσιες ψήφους από τον Τζέρεμι Χάιντ, ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

johnson

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit που υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία καθώς κέρδισε την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Τζόνσον, το πρόσωπο του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016, έλαβε 92.153 ψήφους από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος. Ο ανθυποψήφιός του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, έλαβε 46.656 ψήφους.

Η Μέι θα αποχωρήσει από τη θέση της αύριο Τετάρτη αφού θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να δει τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα διορίσει επισήμως τον Τζόνσον πριν πάει στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

Ο 55χρονος Τζόνσον δήλωσε ότι το σύνθημα της εκστρατείας του για την ηγεσία ήταν να «εκπληρωθεί το Brexit, να ενωθεί η χώρα και να ηττηθεί (ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος) Τζέρεμι Κόρμπιν – και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε».

«Φαίνεστε φοβισμένοι; Νιώθετε φοβισμένοι; Εμένα δεν μου φαίνεστε καθόλου φοβισμένοι», δήλωσε ο Τζόνσον σε μέλη του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο Queen Elizabeth απέναντι από το βρετανικό Κοινοβούλιο. «Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι μια θεαματική νίκη για έναν από τους πιο εκκεντρικούς πολιτικούς της Βρετανίας και τοποθετεί έναν δημόσια δηλωμένο υποστηρικτή του Brexit επικεφαλής της κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Αλλά ο Τζόνσον -γνωστός για τη φιλοδοξία του, τον τρόπο που αγορεύει και τις ελλιπείς γνώσεις του σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της πολιτικής- αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια από τις πλέον ταραχώδεις συγκυρίες στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Moody’s: Η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία αυξάνει τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμα κι΄αν αυτό σημαίνει έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Με την εκλογή του κ. Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα χαμηλότερη σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής πιστοληπτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος διατηρεί την άποψη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι ‘πιστωτικά αρνητικό’ (credit negative) γεγονός.

Προειδοποίηση Τίμερμανς προς τον επόμενο βρετανό πρωθυπουργό

Οποιοδήποτε Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε «τραγωδία» τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Βρετανία, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ θα παραμείνει προσηλωμένο στην συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε με το Λονδίνο, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του νέου επικεφαλής των Τόρις και επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

«Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε με την άνεσή του αν είναι με την μία ή την άλλη πλευρά. Του χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποφασίσει…και τώρα η θέση του είναι ξεκάθαρη», είπε ο Φρανς Τίμερμανς.

«Θεωρώ ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι επίσης ξεκάθαρη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει προσηλωμένη στην συμφωνία», δήλωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, η οποία έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Καταπληκτικός» για τον Τραμπ, ανησυχία για το Brexit στην Ευρώπη

Εάν για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά μακράν τον ξένο ηγέτη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ένας «καταπληκτικός» πρωθυπουργός της Βρετανίας, οι Ευρωπαίοι, στις αντιδράσεις τους, επιλέγουν να υπενθυμίζουν το δύσκολο θέμα του Brexit.

– «Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον που έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θα είναι καταπληκτικός» ήταν το tweet που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα επισήμαινε ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου θα έκανε «εξαιρετική δουλειά» στα νέα του καθήκοντα.

– Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «θέλει να εργαστεί (…) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου.

– Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη πριν από μία εβδομάδα για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, μίλησε για τις «επόμενες προκλήσεις». «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε μια καλή σχέση, καθώς πρέπει να επιτύχουμε κάτι καλό για τους πολίτες στην Ευρώπη και τη Βρετανία».

– «Ανυπομονούμε να εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μόλις αναλάβει καθήκοντα, για να διευκολύνουμε την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτρέψουμε ένα συντεταγμένο Brexit» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στο θέμα του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

– Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «επιθυμεί διακαώς να μπορέσει να εργαστεί το συντομότερο με εκείνον (τον Μπόρις Τζόνσον), όχι μονάχα στα ευρωπαϊκά θέματα που είναι δικά μας και στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με το Brexit, αλλά επίσης στα διεθνή θέματα που αποτελούν καθημερινότητά μας και στα οποία βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς», αναφέροντας κυρίως το Ιράν.

 

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…