Νεοναζί βουλευτές Κιέβου: "Μπράβο σας! Κάηκαν σαν σουβλάκια!"

Συγκλονίζει το μίσος στην Ουκρανία… Το μίσος που νιώθουν και δε διστάζουν να εξαπολύσουν Ουκρανοί Νεοναζί κατά των Ουκρανών που…

odessa 0

Συγκλονίζει το μίσος στην Ουκρανία… Το μίσος που νιώθουν και δε διστάζουν να εξαπολύσουν Ουκρανοί Νεοναζί κατά των Ουκρανών που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της ανατολικής Ουκρανίας και επιθυμούν συνένωση με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά είναι όσα μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός από τη Μόσχα. Όπως έγραψε ο γνωστός ανταποκριτής στο Twitter, σε πολιτική εκπομπή στο Κίεβο, το κοινό άρχισε να χειροκροτά όταν ο ανταποκριτής του καναλιού στην Οδησσό μετέδωσε πως διαλύθηκε η …κατασκήνωση των ρωσόφωνων αυτονομιστών και …”δυστυχώς κάποιοι κάηκαν”… στο Μέγαρο των Συνδικάτων!

Το εθνικιστικό παραλήρημα είχε και συνέχεια. Νεοναζί βουλευτές και πολιτικοί πανηγύριζαν για τη “νίκη” και έδιναν συγχαρητήρια όσους “έψησαν μαγιάτικα σουβλάκια”, ενώ κάλεσαν το στρατό να μιμηθεί τον… Δεξιό Τομέα. Η Μαρίνα Φαριόν, Νεοναζί βουλευτής δε δίστασε να πει… μπράβο σε όσους ευθύνονται για το μακελειό της Παρασκευής. «Ας καούν οι διάβολοι στην πυρά του Άδη. Έτσι να συνεχίσουμε. Μπράβο!», είπε.

«Να γυρίσετε στο Κίεβο, φασίστες!»

Καθώς η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο Κραματόρσκ συνεχίζεται, σύμφωνα με το Russia Today πολίτες της πόλης πήραν στο… κυνήγι Ουκρανούς στρατιώτες και τους ζήτησαν γυρίσουν στο Κίεβο!

Καθώς τεθωρακισμένα έμπαιναν στην πόλη και στρατιώτες με όπλα στα χέρια τους σημάδευαν, πολίτες άρχισαν να φωνάζουν «φασίστες, φασίστες» και ζητούσαν από τα ουκρανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν και να γυρίσουν στο Κίεβο. «Τι σόι νόμο και τάξη φέρνετε εδώ; Εμείς είμαστε κάτοικοι της περιοχής του Ντόνετσκ κι όχι εσείς! Να πάτε πίσω στο Κίεβο! Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ! Φύγετε! Εδώ είναι η δική μας γη!», φώναζε το πλήθος.

«Δεν ήταν ο Δεξιός τομέας, ήταν οπαδοί …ομάδων»

Η εκδίκηση οπαδών της Τερνομόρετς και διαδηλωτών υπέρ της Ουκρανίας για επίθεση που είχαν δεχτεί από φιλορώσους νωρίτερα την Παρασκευή ήταν το έναυσμα που οδήγησε στο απίστευτο μακελειό της Οδησσού.

Η Ναταλία Πετροπάβλοφσκα, μια από της επικεφαλής του κινήματος υπέρ της νεοναζιστικής Μαϊντάν στην Οδησσό, δήλωσε ότι δεν ήταν μια πολιτική διαδήλωση και ότι το κίνημά της δεν είχε καλέσει σε καμιά συγκέντρωση εκείνη την ημέρα, σε μια προσπάθεια να «απενοχοποιηθεί» ο Δεξιός Τομέας για όσα έγιναν.

“Ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, νέοι, και στη χώρα αυτή οι νέοι είναι φυσικά περισσότερο υποστηρικτές μιας ενωμένης Ουκρανίας παρά της Ρωσίας”, είπε η Πετροπάβλοφσκα. Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ξαφνικά η πομπή δέχθηκε επίθεση από πολλές εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές καλά εξοπλισμένους, ορισμένοι ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Παρά την εξέλιξη αυτή, οι οπαδοί των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων έφθασαν στο στάδιο. Όμως, στο ημίχρονο του αγώνα πολλοί από αυτούς έφυγαν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι φιλορώσοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα.

Το αγριεμένο πλήθος “άρχισε να καταστρέφει, να βάζει φωτιά στις σκηνές. Οι φιλορώσοι κατάφεραν να φύγουν αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων”, δήλωσε η Πετροπάβλοφσκα. Από εκεί και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο κάηκε, αναμφίβολα από κοκτέιλ μολότοφ. Είχε περάσει τουλάχιστον μια ώρα πριν φθάσει η πυροσβεστική.

Και ενώ η Ουκρανία βυθίζεται στο μίσος και το χάος, ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσέν Γιατσενιούκ, κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας πως απέτυχαν να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό. Ο Γιατσενιούκ δήλωσε μάλιστα στο BBC ότι θα διενεργηθεί “πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα” αλλά δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στην… άλλη πλευρά, στους ρωσόφιλους αυτονομιστές για “πρόκληση των ταραχών”. Η Ρωσία και φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν έναν “πραγματικό πόλεμο για να αφανίσουν την Ουκρανία και την ανεξαρτησία της”, είπε.

Ένοπλοι φιλορώσοι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και σε στρατολογικό σημείο στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ, τραυματίζοντας δύο Ουκρανούς στρατιώτες.
Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος αυτονομιστής κυβερνήτης της πόλης Βαλέρι Μπολότοφ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και “γενική επιστράτευση όλων των ανδρών”.

Χθες, τεθωρακισμένα επιτέθηκαν σε οδόφραγμα των ανταρτών κοντά στην πόλη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών. Στο Κραματόρσκ, 17 χλμ. από το Σλαβιάνσκ, η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) κατελήφθη από τον τακτικό στρατό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Νωρίτερα ο στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του τον πύργου της τηλεόρασης, ο οποίος τελούσε υπό τους αντάρτες.