Newsroom

Newsroom

Νέοι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη με φόντο την ενέργεια

Κι ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε προ-ημερών την εγκατάλειψη της κατασκευής του αγωγού  South Stream που σηματοδοτεί την στροφή της Μόσχας…

gas pipeline data

Κι ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε προ-ημερών την εγκατάλειψη της κατασκευής του αγωγού  South Stream που σηματοδοτεί την στροφή της Μόσχας σε χώρες εκτός Ε.Ε. αναφορικά με τη διοχέτευση των πλούσιων αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο, οι ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν παρούσες στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στο πλαίσιο  του συμβουλίου Ε.Ε. – ΗΠΑ για την Ενέργεια. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ υπενθύμισαν τη βούλησή τους να διαθέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται έτσι κι αλλιώς μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία σε αναζήτηση τρόπων απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά η εγκατάληψη του σχεδίου South Stream φαίνεται να επιταχύνει τις εξελίξεις.  
«Το σχέδιο του αγωγού South Stream ήταν ένα εναλλακτικό σχέδιο, όμως δεν ανταποκρινόταν στην ανάγκη διαφοροποίησης της Ε.Ε., καθώς αναμενόταν να τροφοδοτήσει τις χώρες με ρωσικό φυσικό αέριο» τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ε.Ε. αυξάνει τις επενδύσεις με στόχο την κατασκευή διασυνδέσεων διακίνησης φυσικού αερίου, κυρίως μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, και σταθμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα επενδύει πολλά στην κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) που θα την εφοδιάζει με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού επιβάλλει τη διαφοροποίηση των πηγών, των παρόχων και των οδών μεταφοράς» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας πως πίσω από τον South Stream βρισκόταν ο ίδιος πάροχος φυσικού αερίου, η Gazprom, και η ίδια πηγή, η Ρωσία.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως κατόπιν των εξελίξεων στην Ουκρανία, η συνεργασία Ρωσίας κι Ε.Ε. στο ενεργειακό επίπεδο που λειτουργούσε εν γένει σταθεροποιητικά στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση “αδυνατίζει”. Αναμένται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν κράτη-μέλη που βρίσκονται στα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου, τα οποία δε βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος στα εδάφη τους. 

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…