Newsroom

Newsroom

Νεοδεξιό πογκρόμ αναξιοκρατίας στο κράτος

Άρθρο του Γιάννη Ραγκούση

Άρθρο του Γιάννη Ραγκούση

 

Τις μέρες αυτές η αξιοκρατία παύεται στο κράτος, με το πογκρόμ αλλαγής των αξιοκρατικά επιλεγέντων προϊσταμένων του 2010 από κομματικά εκλεκτούς…”Θερμά συγχαρητήρια” αξίζουν στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Διοικητικής “μεταρρύθμισης” που κατάφεραν να καταστρέψουν κάτι τόσο σημαντικό που για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους είχε επιτευχθεί.

Γιατί, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου θα φέρει για πάντα το στίγμα της εξαφάνισης της πρώτης γενιάς προϊσταμένων στην ελληνική ιστορία που αναδείχθηκαν αντικειμενικά και αξιοκρατικά. Θα μείνει στην ιστορία με μία τέτοια επονείδιστη καταγραφή που δεν θα ήθελε κανείς. Δυστυχώς, και σε αντίθεση με αυτό που πολλοί θέλουν να πιστέψουν, αυτό που συντελείται σήμερα στο κράτος δεν είναι μεταρρύθμιση, ούτε φυσικά είναι αξιολόγηση, όπως με όρους λαϊκισμού προπαγανδίζεται.

Είναι η εδραίωση ενός νεοδεξιού παλαιοκομματισμού. Αυτό που συμβαίνει στη Δημόσια Διοίκηση είναι η ολική επαναφορά και ταυτόχρονα η υβριδική εξέλιξη του συστήματος που καλλιεργήθηκε και θέριεψε στο χτες που μας χρεοκόπησε. Προβάλλεται ως αναντίλεκτη μεταρρύθμιση και ως αξιολόγηση ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύστημα απόλυτης κυριαρχίας του κομματισμού στο κράτος όπως καθιερώθηκε με τους πρόσφατους νόμους 4250 και 4275/14 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με βάση αυτούς τους νόμους τα τυπικά προσόντα όπως τα μεταπτυχιακά εξοβελίζονται και δεν θεωρούνται πλέον κριτήρια για την κατάληψη θέσης προϊσταμένου, σαν να είναι η γνώση η αιτία και όχι η λύση του διοικητικού μας προβλήματος. Ακόμη χειρότερα, ξηλώθηκε η πρώτη γενιά προϊστάμενων στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους που είχαν αναδειχθεί με απολύτως αντικειμενικές διαδικασίες και χωρίς καμία κομματική παρέμβαση. Τη θέση τους – δήθεν μεταβατικά – θα πάρουν όχι οι άξιοι αλλά οι κομματικά εκλεκτοί των Υπουργών οι οποίοι και θα αναλάβουν τις αρμοδιότητες της αξιολόγησης. Επομένως, και η τόσο κρίσιμη για το μέλλον του ελληνικού κράτους διαδικασία της αξιολόγησης, έχει υποστεί εν τη γενέσει της μια ανεπανόρθωτη ηθική και αξιακή βλάβη που ουσιαστικά την έχει καταστήσει θνησιγενή.

Αυτή τη στιγμή σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες οργιάζουν οι παρασκηνιακές διοικητικές και κομματικές μεθοδεύσεις κι έχουν ήδη αναβιώσει τα «παζάρια» και το παραδοσιακό μεταπολιτευτικό πελατειακό σύστημα στην ειδεχθέστερη μορφή του. Στελέχη που κρίθηκαν προϊστάμενοι χωρίς να χρωστούν σε κανέναν, εξαρτούν την καριέρα τους από την υπουργική εύνοια και τις παλαιοκομματικές δοσοληψίες.
Αυτό είναι το υπό μεταρρύθμιση ελληνικό κράτος του 2014.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…