Newsroom

Newsroom

Νέο τραγικό ρεκόρ στη Βραζιλία: 3.251 θάνατοι σε μία μέρα

Ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων για φέτος στην Ινδία - 248 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία - Πάνω από 190.000 τα κρούσματα στην Αιθιοπία

COVID 1

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη, για πρώτη φορά, το όριο των τριών χιλιάδων θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε ένα 24ωρο, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 3.251 θανάτους και 82.493 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 298.676 νεκρούς επί συνόλου 12,1 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εναντιώνεται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων από πλευράς των κυβερνητών των πολιτειών αποκαλώντας τους «τύραννους» και γενικά υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, όρκισε νωρίτερα χθες νέο υπουργό Υγείας τον Μαρσέλου Κεϊρόγκα, τον τέταρτο της θητείας του, την ώρα που οι θάνατοι παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, την ώρα που η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με αργό ρυθμό και τα περιοριστικά μέτρα διαφέρουν πολύ από τη μια πολιτεία στην άλλη, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόλις το 2,6% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του ενώ το 7,6% των πολιτών (12,1 εκατ.) έχει λάβει την πρώτη, σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου Fiocruz.

Ο Δρ. Κεϊρόγκα, που ονομάστηκε επόμενος υπουργός Υγείας τη 15η Μαρτίου, αντικαθιστά τον στρατηγό Εντουάρντου Παζουέλου, στρατιωτικό εν ενεργεία χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική που μολαταύτα χειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος της.

Η Καρίσα Ετιέν, επικεφαλής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε χθες ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτυλίσσεται με εξαιρετικά «επικίνδυνο» τρόπο στη Βραζιλία και κάλεσε όλους τους Βραζιλιάνους να πάρουν μέτρα.

Καθώς ο πρόεδρος Μπολσονάρου άρχιζε να εκφωνεί τηλεοπτικό διάγγελμα, σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας κυριαρχούσε ο ήχος πολιτών που χτύπαγαν σκεύη κουζίνας, διαδεδομένη μορφή αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χιλή: Σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.948 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 25 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 22.384 νεκρούς επί συνόλου 942.958 μολύνσεων.

Μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορονοϊού πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στη Χιλή, όπου οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλησιάζουν τα 6 εκατομμύρια (το Σαββατοκύριακο ξεπέρασαν τα 5,7 εκατ.) από το σύνολο των 19 εκατ. κατοίκων, με πάνω από 2 εκατ. να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, η χώρα είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις τόνισε χθες πως τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες 7 ημέρες και κατά 36% τις τελευταίες 14, με μόλις τέσσερις περιφέρειες να καταγράφουν υποχώρηση των μολύνσεων την περίοδο αυτή.

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι θα τεθούν σε καραντίνα εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, καθώς πλέον το σύστημα υγείας πιέζεται, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, πιεζόμενος εν μέσω του νέου κύματος, ανακοίνωσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα ότι το πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών και των μικρών επιχειρήσεων παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο, με το ποσό που θα δαπανηθεί να αυξάνεται κατά 50%, από τα 12 στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 2% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει επιδόματα για τις οικογένειες, χαμηλότοκα δάνεια, βελτιωμένα επιδόματα ανεργίας και επιχορηγήσεις για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Ο κ. Πινιέρα εξήγησε ότι τα μέτρα έχουν στόχο την διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διευκόλυνσης της επανεκκίνησης της οικονομίας αφού ξεπεραστεί η πανδημία.

Ινδία: Ο βαρύτερος απολογισμός του 2021 έως τώρα

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 275 ασθενείς με την COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 47.262 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων που έχει καταγραφεί ως εδώ μέσα στο 2021 και τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί μέσα σε μια ημέρα από τον Νοέμβριο του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ομόσπονδο ινδικό κράτος Μαχαράστρα, επίκεντρο της πανδημίας, αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας έχει καταγράψει 160.441 θανάτους επί συνόλου 11.734.058 μολύνσεων ως εδώ, αντίστοιχα τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Η χώρα μοιάζει να πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας, την ώρα που οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.

Γερμανία: 248 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15.813 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.690.523, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 248 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 75.212 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Βόρεια Μακεδονία: Έσπασε το φράγμα των 120.000 κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.056 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών της χώρας των Βαλκανίων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να ξεπερνά το όριο των εκατόν είκοσι χιλιάδων και να φθάνει τους 120.882.

Παράλληλα, ακόμη 25 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 3.528 νεκρούς ως εδώ.

Οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για τρίτο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, από τη 15η ως την 21η Μαρτίου οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκαν κατά 26,4% και 22,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως τώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό 6.704 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ 2.572 έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Αιθιοπία: Πάνω από 190.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.692 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 190.594.

Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 19 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 2.693 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το Xinhua και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στην ανατολική περιφέρεια της ηπείρου. Κατατάσσεται πέμπτη σε ολόκληρη την Αφρική σε αριθμό κρουσμάτων.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων είναι επί του παρόντος 38.309, ενώ 693 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Η Αιθιοπία έχει καταγράψει περί το 4% του συνόλου των κρουσμάτων σε όλη τη Μαύρη Ήπειρο, σύμφωνα με τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Οι αιθιοπικές αρχές έχουν αρχίσει εκστρατεία ανοσοποίησης αφού παρέλαβαν την 7η Μαρτίου παρτίδα 2,2 εκατ. δόσεων εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μέσω του COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…