Νέο «ράπισμα» στην κυβέρνηση από το ICOMOS - «Αφήστε τα αρχαία στη θέση τους»

Σε επιστολή του με τίτλο «αρχαιότητες σε κίνδυνο» το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS) εκθέτει για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Πολιτισμού. 

NewsRoom 23/12/2020 | 16:16

Στην επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και φέρει χθεσινή ημερομηνία, καλούν την κυβέρνηση να διατηρήσει ακέραια τα αρχαία στον Σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το ICOMOS, η μεγαλύτερη διεθνής ένωση για τη συντήρηση και προστασία μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της που αφορά την αποσύνδεση των αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και του κόσμου πολιτιστικής κληρονομιάς».

Παράλληλα, το ICOMOS καλεί τις ελληνικές αρχές να προστατεύσει και να σεβαστεί τις αρχαιότητες σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, Αρχαιολογικής Κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει «οι αρχές να αναθεωρήσουν το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των σχετικών διεθνών ναυλωτών, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού Χάρτη ICOMOS για τη Διαχείριση Αρχαιολογικής Κληρονομιάς και διεθνείς συμβάσεις που υιοθετήθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία».

Το ICOMOS παραμένει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για να παρέχει συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίτευξης των παραπάνω, καταλήγει η επιστολή.