Νέο "όχι" της ελληνικής Δικαιοσύνης στο τουρκικό αίτημα έκδοσης των αξιωματικών

Το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των τριών από τους οκτώ αξιωματικούς που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου εν τέλει πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστήριο που έκρινε το δεύτερο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας που ακολούθησε την πρώτη απόρριψη από την ελληνική Δικαιοσύνη πριν από μήνες, ζήτησε επιπλέον την άρση της κράτησης των αξιωματικών κρίνοντας ότι δεν κρατούνται για άλλη αιτία. Σημειώνεται βέβαια, πως οι οκτώ αξιωματικοί κρατούνται στο Ολυμπιακό Χωριό έπειτα από σχετική απόφαση του αρμόδιου αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος έκρινε πως έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα πρέπει να παραμείνουν κρατούμενοι για λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα «όχι» στην έκδοση των τριών τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία είπε και η εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν ήδη παράξει δεδικασμένο. Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου ο οποίος προ διμήνου περίπου απέρριψε τα αιτήματα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των οκτώ αξιωματικών με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης, όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο.

Στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου αναφέρθηκε με την έναρξη, σήμερα της δίκης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κώστας Σταμαδιάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτικές. Η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα στη συνέχεια προτείνοντας προς το Δικαστικό Συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων τους λόγους που την οδήγησαν σε απορριπτική πρόταση για το αίτημα των τουρκικών Αρχών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι παρά τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν οι εκζητούμενοι βασανιστήρια, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να μην τύχουν δίκαιης δίκης.

Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης στις μαζικές απολύσεις δικαστών στην Τουρκία, την αναστολή συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα βασανιστήρια, αλλά και στην πιθανότητα- που είναι μεγάλη- επανόδου της θανατικής ποινής. Απέκρουσε δε τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τούρκικες Αρχές και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν τα δεδομένα που ήδη υπήρχαν ως πρότινος, όταν ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα εκδόσεως για τους οκτώ και χαρακτήρισε το νέο αίτημα «προσχηματικό».

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ο Άρειος Πάγος απέρριψε το πρώτο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών αποδεχόμενος ότι τυχόν έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και ταπεινωτικούς εξευτελισμούς. Τότε, για έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε.