Newsroom

Newsroom

Νέο «όχι» στον Βαγγέλη Μαρινάκη από το ΣτΕ

Το νέο «όχι» του ΣτΕ εισέπραξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά την άρνηση της Αστυνομίας να του επιστρέψει το διαβατήριο, το οποίο του είχε αφαιρεθεί μετά από διάταξη της τότε Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα, με την οποία του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Μαρινακης 1

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με το σκεπτικό του δικαιώνει απόλυτα την Ειρήνη Τζίβα, ενώ παράλληλα εκθέτει το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά που δεν είχε προβεί στην επικύρωση της διάταξής της.

Συγκεκριμένα, το τέταρτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του Βαγγέλη Μαρινάκη να ανασταλεί η σχετική απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, κρίνοντας ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου του έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στον μεγαλοπαράγοντα του Τύπου και του ποδοσφαίρου όσο και σε τρείς συνεργάτες του, είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια με διάταξη της Ειρήνης Τζίβα αφού πρώτα τους είχε ασκήσει μια σειρά βαρύτατων κακουργηματικών διώξεων τις οποίες συνέδεε με την υπόθεση του ναρκόπλοιου Noor1.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πατώντας στην άρνηση του δικαστικού συμβουλίου να επικυρώσει τη διάταξη Τζίβα, αρχικά απευθύνθηκε στην αστυνομία ζητώντας τη επιστροφή του διαβατηρίου του. Η αρμόδια διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ δεν έκανε δεκτό το αίτημα με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να προσφύγει σχετικά στο ΣτΕ αιτούμενος την αναστολή και ακύρωση της αρνητικής απόφασης.

Στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης επισημαίνεται ότι η πρόβλεψη του Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, στην αρχή της αναλογικότητας καθώς και ότι μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά που δεν είχε επικυρώσει τη διάταξη Τζίβα είχε αντίθετη γνώμη από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας για το πότε συντρέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος. 

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…