NR
NewsRoom
27/10/2016, 00:31

Νέο νόμο για τα κανάλια κατεβάζει ο Παππάς τη Δευτέρα

Νέο νόμο, ο οποίος θα ορίζει τη λειτουργία των καναλιών και κυρίως τα έσοδα τα οποία θα δίνουν στο Δημόσιο, κατεβάζει προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Νίκος Παππάς.

NewsRoom 27/10/2016 | 00:31

Ο νόμος αυτός, ουσιαστικά θα ορίζει όλες τις προυποθέσεις που υπήρχαν στο νόμο 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες, ως όρους λειτουργίας των καναλιών, αλλά όπως είναι φυσικό δεν θα ορίζει τα περί αδειών. Από τη στιγμή που το ΣτΕ, έχει αποφασίσει πως συνταγματικός θα είναι ο διαγωνισμός ο οποίος θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ, η κυβέρνηση προχωρά με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα, στη νομοθέτηση των όρων λειτουργίας των υπαρχόντων και χωρίς άδεια καναλιών. Δηλαδή τα κανάλια οφείλουν να έχουν το σύνολο των 400 και πλέον εργαζομένων για να μπορούν να λειτουργούν και να πληρώνουν κάθε μήνα τέλη προς το ελληνικό Δημόσιο για να λειτουργούν. Αυτές οι προυποθέσεις που τίθενται, είναι αποκλειστικό δικαίωμα της κυβέρνησης η οποία όπως είχε πει με νόημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, "έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία".

Ο νέος νόμος ήταν απ ό,τι φαίνεται το plan B , της κυβέρνησης σε περίπτωση που το ΣτΕ, έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση δείχνει πως το ζητούμενο είναι η τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να τηρούνται οι προυποθέσεις και τίποτα άλλο. Από την πλευρά της η ΝΔ πρέπει τώρα που δεν υπάρχουν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας και αριθμού των αδειών, να καταθέσει στη Βουλή αν συμφωνεί με τους όρους και την πληρωμή από την πλευρά των καναλιών. Επίσης όσο καθυστερεί τη διαδικασία ορισμού του ΕΣΡ, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, να της αποδίδει πως όλη η φασαρία ήταν για να εξυπηρετηθούν οι καναλάρχες και μόνο.

Μαξίμου: Ο νόμος Παππά παραμένει σε ισχύ, μόνο το άρθρο 2Α κρίθηκε αντισυνταγματικό

«Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, που συνεχίζει: «Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».

Σημειώνεται ότι το επίμαχο άρθρο 2Α, το οποίο φαίνεται πως είναι αυτό που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, αναφέρει τα εξής:

«Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ..».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.