Newsroom

Newsroom

Νέο μνημόνιο ή στάση πληρωμών; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λέει το TIME

Με ένα αναλυτικό άρθρο το περιοδικό TIME αναφέρεται στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ελληνική οικονομία «η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη…

Με ένα αναλυτικό άρθρο το περιοδικό TIME αναφέρεται στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ελληνική οικονομία «η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη και όποια επιλογή και να διαλέξει θα βγει χαμένη».

Οι αρθρογράφοι του TIME εξετάζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο επιλογών που έχει μπροστά της η χώρα, νέο πακέτο διάσωσης ή στάση πληρωμών.

Το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δις ευρώ συνοδεύεται από πολύ σκληρά μέτρα που θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία στην ύφεση την στιγμή που η ανεργία έχει εκτοξευτεί πάνω από το 20%.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου επιχειρηματολογεί ότι το νέο μνημόνιο, παρόλο που συνοδεύεται από πολύ επώδυνα μέτρα, είναι μονόδρομος γιατί η άλλη επιλογή είναι η άτακτη χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο σχέδιο διάσωσης…
Τα πλεονεκτήματα
Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα του νέου σχεδίου διάσωσης για να πληρώσει τα ομόλογα αξίας 14,4 δις ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Ταυτόχρονα η χώρα διαπραγματεύεται κούρεμα της τάξης 50% για τα 264 δις που χρωστάει σε ιδιώτες πιστωτές. Παρόλα τα μέτρα που θα παρθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το 2020 είναι η ημερομηνία κατά την οποία το χρέος της Ελλάδας θα είναι διαχειρήσιμο.

Το νέο σχέδιο διάσωσης…
Τα μειονεκτήματα
Πολλοί είναι οι εκτιμητές που προβλέπουν ότι το σκληρό σχέδιο λιτότητας που συνοδεύει το πακέτο διάσωσης θα βυθίσει ακόμη περισσότερο σε ύφεση την ήδη κατεστραμένη οικονομία. Ήδη είναι από όλους αποδεκτό ότι το 1ο μνημόνιο όχι μόνο δεν μείωσε το ελληνικό χρέος αλλά το αύξησε από 140% του ΑΕΠ ένα χρόνο πρίν στο 160%. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί σοβαρά, η ανεργία έχει εκτοξευθεί και η φτώχια έχει εξαπλωθεί με αποτέλεσμα την αύξηση των αστέγων, της εγκληματικότητας και των αυτοκτονιών.

Στάση πληρωμών και έξοδος από το ευρώ
Τα πλεονεκτήματα
Η στάση πληρωμών θα διευκόλυνε να ελαφρυνθεί η άμεση πίεση που δέχονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας και πιθανότατα θα οδηγούσε στη έξοδο από την κοινή νομισματική Ένωση και στην επαναφορά της δραχμής. Αυτό θα καθιστούσε τις Ελληνικές εξαγωγές πιό ανταγωνιστικές. Όπως εξηγεί ο Simon Tilford επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων στο Λονδίνο το 1990 ο Καναδάς υποτίμησε το νόμισμα του προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές και να μειώσει το δημόσιο χρέος του ενώ συπληρώνει λέγοντας «όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν έχει μια τέτοια επιλογή».

Ο οικονομολόγος Bernard Baumohl του Economic Outlook Group πιστεύει ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα θα την οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε έξοδο από το ευρώ και διερωτάται «Τι είναι χειρότερο για την Ευρώπη; να διαιωνίζουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα και να ζητάμε διαρκώς από τους Ευρωπαίους πολίτες να διασώζουν την Ελλάδα και την Πορτογαλία; Ή να δούμε κατάματα την πραγματικότητα ότι αυτές οι χώρες δεν θα έπρεπε να μπουν στο ευρώ εξαρχής;»

Στάση πληρωμών
Τα μειονεκτήματα
Η έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε χάος στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η προοπτική να αποπληρωθούν τα δάνεια σε δραχμές αμφίβολης αξίας θα δημιουργούσε πανικό στους πιστωτές ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των εισαγώμενων προϊόντων θα εκτοξεύονταν στα ύψη. Οι διεθνείς επενδυτές θα ήταν απρόθυμοι να δανείσουν έιτε το ελληνικό κράτος είτε τις εγχώριες εταιρείες ή τράπεζες.
Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η στάση πληρωμών θα δημιουργούσε πολύ χειρότερη ύφεση από αυτή που αντιμετωπίζει τώρα η Ελληνική οικονομία που μπορεί να έφτανε ακόμη και σε συρρίκνωση της τάξης του 50%. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η στάση πληρωμών να οδηγήσει σε ένα ντόμινο κρίσης του Ευρωπαίκού Τραπεζικού συστήματος, κάτι αντίστοιχο με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 στις ΗΠΑ που θα οδηγούσε σε πάγωμα της πίστωσης σε όλο τον κόσμο.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy και καθηγητής του Bard College πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο του σχεδίου Μάρσαλ που διέσωσε την κατεστραμένη Ευρώπη μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…