Νέο μέτωπο για Τσιάρα: Μέλη της νομοπαρασκευαστικής για τον ΠΚ καταγγέλλουν ότι τους χρησιμοποίησε

«Έκαναν σμπαράλια το σχέδιο μας», «Να αναλάβουν την ευθύνη των προτάσεών τους»

tsiaras1

Νέο μέτωπο ανοίγει στον ευρύτερο χώρο της δικαιοσύνης για τον Κώστα Τσιάρα με αφορμή τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στον Ποινικό Κώδικα. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Λάμπρος Μαργαρίτης, αλλά και ο καθηγητής Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Μπιτζιλέκης που συμμετείχε στην Επιτροπή, οι προτάσεις τους προς το υπουργείο έγιναν… «σμπαράλια», ενώ χρησιμοποιήθηκε μόνο ο τίτλος της νομοπαρασκευαστικής προκειμένου να αποκτήσει κύρος η πρόταση νόμου του υπ. Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, Λάμπρος Μαργαρίτης ο οποίος προήδρευε της επιτροπής τόνισε πως η αλλοίωση των προτάσεων της επιτροπής είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «Ξέρω καλά ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα και πάντως δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή -δυστυχώς και για τις νομοπαρασκευαστικές». Στην συνέχεια, πρόσθεσε, σχετικά με το τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ότι «αν πάρει κανείς το κείμενο που δώσαμε εμείς και αυτό που είναι στη Βουλή, με χειρόγραφα με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικών βελτιώσεων που κάποτε δεν έχουν καμία σχέση με νομοτεχνική βελτίωση, είναι κατάργηση ή προσθήκη εδαφίων, διατάξεων, κτλ, βλέπεις χειρόγραφο κείμενο. Αυτός είναι ο τρόπος που νομοθετούμε, δυστυχώς».

«Ο Νίκος ο Μπιτζιλέκης νόμιζε ότι ήταν ο νομοθέτης. Τον έλεγα συνέχεια: “άλλοι θα τα κάνουν σμπαράλια παρακάτω”. “Όχι”, έλεγε. Να το!», κατέληξε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μπιτζιλέκης τόνισε κλείνοντας τις παρεμβάσεις του ότι «το θέμα ειναι να μη λενε ότι οι ειδικοί μας εισηγήθηκαν αυτά. Διότι οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν αυτά. Δεν εισηγήθηκαν τις ισόβιες καθείρξεις ως μοναδικές ποινές, ούτε έκαναν τέτοιες προτάσεις. Να αναλάβουν την ευθύνη των προτάσεών τους». «Καμιά φορά μας χρησιμοποιούν για να καλύψουν με επιστημονικό τρόπο τις προτάσεις τους», κατέληξε.

Στο ίδιο κλίμα και η κ. Καστανίδου σημείωσε κλείνοντας ότι «αυτά τα γράφει και στο κατατεθειμένο κείμενο ότι “είμαι σύμφωνος με όσα μου εισηγήθηκε η επιτροπή. Αυτό είναι λάθος πραγματικά. Ή θα ακολουθούνε αυτά που τους λένε οι επιτροπές, ή ας κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει»

 

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κυρανάκης

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τους τριγμούς στη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,…