Νέο ηχηρό ράπισμα Βενιζέλου σε Μητσοτάκη: Ζήτησε να ενημερώσει τους αρχηγούς για τις Υποκλοπές

Τάραξε τα νερά για άλλη μια φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, εν μέσω της συζήτησης πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων υπό τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά τις αποδείξεις από την ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βενιζέλος

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γνωστός συνταγματολόγος στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε σε εκδήλωση για τις υποκλοπές υπογράμμισε ότι στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος. Απαιτείται «να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», τόνισε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα ότι ο κ. Ράμμος δεν είχε δικαίωμα να ενημερώσει τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του αρχηγούς των κομμάτων καθώς όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του «ο ν. 5002/2022 προβλέπει στην παρ. 6 του άρθρου 8 ότι : «Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Πρόκειται για ρητή και προσωπική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ, η παράλειψη άσκησης της οποίας θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος» σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος εξηγεί πως «Ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ακόμη και αν το προβλέπει ρητά, δεν μπορεί να ευνουχίσει μια συνταγματικά προβλεπόμενη ανεξάρτητη αρχή που περιβάλλει ως θεσμική εγγύηση θεμελιώδες δικαίωμα που εισάγεται μάλιστα ως «απολύτως απαραβίαστο». Η θεμελίωση του θεσμικού ρόλου της ανεξάρτητης αρχής και στο Δίκαιο της ΕΕ ( κατά το οποίο η ΑΔΑΕ λειτουργεί παραπληρωματικά με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) θέτει ακόμη υψηλότερο φραγμό στον εθνικό νόμο και πολύ περισσότερο την ερμηνεία του».

Καθ’ υπέρβαση η γνωμοδότηση Ντογιάκου

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου ανέφερε: «Η 1/2023 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ, όπως είχα την ευκαιρία να αναλύσω, χορηγήθηκε κάθ´υπέρβαση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του ΑΠ και, όπως κατέστη αντιληπτό, δεν μπορούσε να στερήσει την ΑΔΑΕ από τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες. Επεσήμανε απλώς ότι ενημέρωση των θιγόμενων μπορεί πλέον να γίνει από την τριμελή επιτροπή».

«Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ διενεργήθηκαν και το άρθρο 8 παρ. 6 του νωπού νόμου 5002 / 2022 εφαρμόστηκε εις πείσμα όλων εκείνων που στρουθοκαμηλίζουν», ανέφερε ακόμα.

Μείζον ζήτημα Εθνικής ασφάλειας – Να ενημερώσει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης

«Τώρα δυστυχώς ο έλεγχος της ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων τη μακρά παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τεταγμένων στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας! Προκύπτει συνεπώς μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το ζήτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του κύρους της και του απορρήτου των επικοινωνιών της που είναι ουσιαστικά στρατιωτικές επικοινωνίες απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να ενημερώσει αξιόπιστα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων», κατέληξε.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…