Νέο «χτύπημα» Τραμπ κατά των προσφύγων

Η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε μείωση σχεδόν στο μισό τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις

 

NewsRoom 27/09/2019 | 11:07

Νέο σκληρό μέτρο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ κατά της μετανάστευσης καθώς όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων θα αφορά 18.000 ανθρώπους έναντι 30.000 το τρέχον οικονομικό έτος και σχεδόν 85.000 το 2006. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό χαμηλό από το 1980 οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί το 2002, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν είχαν γίνει δεκτοί περίπου 27.000 άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή τώρα πρέπει να συζητηθεί στο Κογκρέσο προτού λάβει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η μάχη του οποίου κατά της μετανάστευσης έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας. «Ο πρόεδρος θα δίνει πάντα προτεραιότητα στην ευημερία των Αμερικανών πολιτών», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee. «Η απόφαση αυτή πλήττει περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής στην προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει λογική βάση ούτε υπάρχει αναγκαιότητα για αυτή, βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα και αμαυρώνει τις αξίες» των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο και η οργάνωση Refugees International που κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ.«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κολομβία όπου περίπου 5.000 Βενεζουελάνοι αναζητούν κάθε ημέρα καταφύγιο», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης αυτής Έρικ Σβαρτς. «Αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι είναι δύσκολο να κάνουν οι ΗΠΑ, δηλαδή να υποδέχονται 18.000 ανθρώπους τον χρόνο, η Κολομβία το κάνει κάθε τέσσερις ημέρες», πρόσθεσε