Νέο «χτύπημα» με 5,8 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Αισθητός και στην Αθήνα

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και η Αττική.

NewsRoom 04/03/2021 | 20:59

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ τηνΤετάρτη. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλία, την Αχαΐα και στην Αττική.

 

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός»

 

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος. «Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Η στιγμή που τα 5,9 Ρίχτερ διακόπτουν τηλεδιάσκεψη - «Προστατέψετε τους εαυτούς σας»

Eντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της κεντρικής Ελλάδας μετά τον σημερινό ισχυρό σεισμό 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20:40.

Πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ τη στιγμή που σημειώθηκε ο νέος σεισμός συνεδρίαζε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν ανήσυχοι με κάποιους να σηκώνονται από την καρέκλα τους. Στη συνέχεια, το Δημοτικό συμβούλιο διακόπηκε.

 

Μετρούν τις πληγές τους 

Ο νέος σεισμός έρχεται τη στιγμή που οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις πληγές τους από τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες την περιοχή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο 42 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από τη χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση. Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο, την Παρασκευή, θα ενισχυθεί με κλιμάκιο 50 των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις εν λόγω περιοχές.

Επίσης η Πολιτική Προστασία έστειλε δύο νταλίκες με 100 σκηνές, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια και ρουχισμό για τους πληγέντες.