Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» στον Μητσοτάκη για τα pushbacks: Παρακρατούνται κονδύλια Frontex και Ακτοφυλακής

Ναι, αλλά έχουν πάει στη Σάμο;

AP 20059439748842

Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής, προτείνεται η αναστολή της χρηματοδότησης της Frontex και της υπηρεσίας Ακτοφυλακής σε Ελλάδα και Ουγγαρία λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς όρους.

Με 6 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 1 αποχή στη λεγόμενη διαδικασία απαλλαγής, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού έλαβαν την απόφαση να αναβληθεί η λήψη έγκρισης για τους λογαριασμούς της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της ΕΕ, Frontex για το έτος 2020.

Σε δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση είναι «η μη τήρηση των όρων που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου, καθώς και τα πορίσματα της αρχής καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ σχετικά με την παρενόχληση, την ανάρμοστη συμπεριφορά και την απώθηση μεταναστών που εμπλέκεται ο Οργανισμός, τα οποία παρουσιάστηκαν στην επιτροπή από τον Γενικό Διευθυντή της OLAF, κρίθηκαν από τα μέλη της επιτροπής ως αρκετά σημαντικά ώστε να αναβληθεί η απελευθέρωση των κονδυλίων». 

Οι αναφερόμενες παραβιάσεις στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκαν και οι επιχειρήσεις στην Ουγγαρία συνεχίστηκαν ανεξάρτητα από την απόφαση του Δικαστηρίου ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής προσφύγων στην Ουγγαρία το 2020 ήταν ασυμβίβαστες με το δίκαιο της ΕΕ, αναφέρουν στην απόφασή τους οι ευρωβουλευτές.

Αντιθέτως, η ίδια επιτροπή ενέκρινε προς την Κομισιόν την απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 173,3 δισεκ. ευρώ για το 2020 σε άλλα κράτη μέλη.

Με τον τρόπο αυτόν, οι ευρωβουλευτές επιλέγουν να πιέσουν με θεσμικό τρόπο τα κράτη μέλη να βάλουν τέλος στις «συνεχιζόμενες βαριές παραβιάσεις του κράτους δικαίου». 

Οι αποφάσεις της επιτροπής θα πρέπει να λάβουν την επικύρωση και της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συνδιάσκεψη που θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 5 Μαΐου.

Η απόφαση της Επιτροπής πάντως αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προς τη Frontex, που συνεχίζουν να μην ερευνούν σε βάθος τις δεκάδες καταγγελίες προσφύγων, αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνών ΜΜΕ, σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο και τον Έβρο.

Σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αναφέρεται σχετικά: 

«Frontex: η @EP_BudgControl αναστέλλει την απαλλαγή 2020:

– επιτήρηση ελληνικών συνόρων παρά τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπίστωσαν θεσμικά όργανα (Συμβούλιο της Ευρώπης και ΟΗΕ)
– συνεχιζόμενες έρευνες ΜΜΕ για συνενοχή Frontex σε επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο
– συνέχιση επιχειρήσεων Frontex σε Ουγγαρία παρά την καταδικαστική απόφαση του @EUCourtPress
– εν εξελίξει έρευνα @EUAntiFraud για κακοδιαχείριση/παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων
– ελλιπής συμμόρφωση εκτελεστικού διευθυντή #Leggeri με προηγούμενες συστάσεις

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κυρανάκης

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τους τριγμούς στη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,…