Newsroom

Newsroom

Νέο Eurogroup σήμερα προς αναζήτηση συμβιβασμών

Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν στους βασικούς όρους διαπραγμάτευσης με τους οποίους θα προσέλθουν στο…

Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν στους βασικούς όρους διαπραγμάτευσης με τους οποίους θα προσέλθουν στο σημερινό Eurogroup. ΔΝΤ και Γερμανία καλούνται εκ νέου να συμφωνήσουν προκειμένου να υπάρξει «διέξοδος» για το ελληνικό χρέος.

Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου καθώς και επιστροφή ενός μέρους των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Επιπλέον αναμένεται συμφωνία για αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας.

Ζητούμενο παραμένει αν το ΔΝΤ θα αποδεχτεί την πρόταση της Ε.Ε. για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά και αν η Γερμανία θα αποδεχτεί την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για δραστική μείωση των επιτοκίων.

«Δεν γνωρίζω, εάν αύριο θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των αυριανών διαβουλεύσεων, από το οποίο εξαρτάται και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει: “Όσο κορυφώνονται οι συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους και την πορεία της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός παραμένει ένας απαθής και άβουλος παρακολουθητής των εξελίξεων, τηρεί μια στάση ένοχης σιωπής, αναμένοντας την ελεημοσύνη της κ. Μέρκελ και συνεχίζοντας τα ψέματα και τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό».