Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

5bae1a251dc5240f548b4569

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων περιλαμβάνεται και την Αττική στις περιοχές που ενδεχομένως να επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα 

Αναλυτικά

Σήμερα, Παρασκευή (28-09-2018):

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

β. Άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο αιγαίο 6-7 μποφόρ.

Το Σάββατο (29-09-2018):

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν απο τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή (30-09-2018):

α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

β. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.


Θα φέρει κύμα 11 μέτρων

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου.

Αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας βρίσκεται Νοτιοδυτικά της χώρας μας μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου και περίπου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να βρίσκεται πάνω στα Κύθηρα.

Στη συνέχεια, ο «Ζορμπάς» ή ο «Ξενοφών» όπως έχει ονομαστεί, θα ακολουθήσει πορεία προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας (το πρωί του Σαββάτου) αρχικά την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στη συνέχεια θα «χτυπήσει» στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και το πρωί της Κυριακής θα… φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ίσως τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα και ήδη η ΕΜΥ έχει

Δείτε ζωντανά που βρίσκεται ο κυκλώνας

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο – Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του Ξενοφώντα στις 15:00 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 21:00, κάτω αριστερά στις 09:00 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 15:00 του Σαββάτου