Νέο αυστηρό μήνυμα ΕΕ: "Ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη μετακίνηση, δεν γίνεται"

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε προς τη Βρετανία ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας πως ενιαία αγορά α λα καρτ δεν πρόκειται να υπάρξει. Μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών των 27 κρανών – μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, με σκοπό να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα στην ελεύθερη μετακίνηση.

5773e8491dc5248f5e8b4e51

«Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών -ανάμεσά τους και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ» τόνισε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ (στη δεύτερη μέρα της Συνόδου δεν συμμετείχε η Βρετανία).

Ο Τουσκ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν «κανενός είδους» διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit, πριν η Βρετανία ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία για έξοδο από την ΕΕ. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τουσκ είπε ότι οι «27» είναι απολύτως αποφασισμένοι να διτηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε και αυτός το Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την ΕΕ.

Τουσκ: Αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητα


Γιούνκερ: Δεν υπάρχει ενιαία αγορά α λα καρτ

Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αρχίσουν μόνον αφού το Λονδίνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε..

Έστειλε επίσης ταυτόσημο με τον κ. Τουσκ στη Μ. Βρετανία ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ» και ότι όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, θα πρέπει να αποδέχονται τις ελευθερίες χωρίς καμία εξαίρεση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμη για τη Σκωτία ότι έχει κερδίσει το δικαίωμα να μιλάει με τις Βρυξέλλες, αλλά διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στα εσωτερικά του Ηνωμένου Βασιλείου. 


Τι λένε οι «27»

Στο μεταξύ μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του 21ου αιώνα έστειλαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., μετά το ανεπίσημο γεύμα που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι 27 ηγέτες παραδέχονται ότι οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν περισσότερα από αυτούς σε μέτωπα της ασφάλειας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, και στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, ενώ αναφέρουν πως από σήμερα αρχίζει μία περίοδος πολιτικής σκέψης που θα οδηγήσει σε κίνητρα για «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» που αποσκοπούν στο καλό της Ευρώπης και δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο», τονίζουν οι 27, στέλνοντας μήνυμα ότι θα παλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα μείνει ενωμένη παρά τους τριγμούς που προκαλεί το Brexit.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι προϋπόθεση για να επιτραπεί η πολύτιμη πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι το Λονδίνο να σεβαστεί τους κανονισμούς που περιλαμβάνουν την ελευθερία κίνησης ανθρώπων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία που να περιορίζει την μετανάστευση των ευρωπαίων πολιτών.

Οι ηγέτες καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό τις επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο από την Ε.Ε., χωρίς όμως να θέτουν κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Αποσαφηνίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, ανεπίσημη ή επίσημη, έως την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την Ένωση.

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.