"ΝΕΜΕΣΙΣ 2016": Οι Κύπριοι προχώρησαν σε πολυεθνική άσκηση στην ΑΟΖ τους (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε σήμερα η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2016» που πραγματοποίησε η Κύπρος εντός της ΑΟΖ της.

NewsRoom 12/10/2016 | 18:24

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στην άσκηση αυτή έλαβαν μέρος εκτός από κυπριακές δυνάμεις και μονάδες της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών των εταιρειών EDT και PETRONAV.

Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.

Η άσκηση αποσκοπούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και φίλια Κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και Ομάδες ΟΥΚ, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ειδική μονάδα της Κυπριακής Αστυνομίας, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φιλίων κρατών καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Κατά την άσκηση θα εφαρμοστούν τα Ειδικά Εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας καθώς και διακρατικές συμφωνίες Έρευνας Διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.

Από ελληνικής πλευράς στάλθηκε στην άσκηση η πυραυλάκατος «Υποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ» τύπου Ρουσέν, που τυγχάνει να είναι και το νεότερο πλοίο του ελληνικού στόλου αφού παραλήφθηκε μόλις στις 10-01-2015 και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-130.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.