Σοκ στη Βρετανία έχει προκαλέσει ο θάνατος του 41χρονου πρώην καθηγητή του Κέμπριτζ Τζέισον Άρντεϊ, ο οποίος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του στο νότιο Λονδίνο, το απόγευμα της Παρασκευής (14/8).
Ο Άρντεϊ είχε γίνει το 2023, σε ηλικία 37 ετών, ο νεότερος μαύρος καθηγητής στην ιστορία του Κέμπριτζ, αλλά είχε παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα από τη θέση του καθηγητή κοινωνιολογίας, έπειτα από έντονη δημόσια διαμάχη για στοιχεία του βιογραφικού του και καταγγελίες περί λογοκλοπής.
Η αντιπαράθεση ξέσπασε αρχικά όταν ένας άλλος ακαδημαϊκός, ο Νέιθαν Κόφνας – ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «ρεαλιστής σε θέματα φυλής» και απολύθηκε από τον ρόλο του στο Κέμπριτζ το 2024 – υποστήριξε ότι βρήκε πολυάριθμες περιπτώσεις λογοκλοπής στο έργο του καθηγητή.
Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, παραδεχόμενος λάθη στο πρώιμο έργο του. «Οι αμείλικτες κατηγορίες, οι εικασίες και ο δημόσιος σχολιασμός έχουν αφήσει βαθύτατο αποτύπωμα σε εμένα και στα αγαπημένα μου πρόσωπα» είχε δηλώσει ενώ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η παραίτησή του δεν πρέπει «να εκληφθεί ως αποδοχή των αφηγημάτων που με έχουν περιβάλει».
Σε ανακοίνωσή της, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε: «Προς το παρόν, ο θάνατός του αντιμετωπίζεται ως απροσδόκητος, αλλά δεν θεωρείται ύποπτος».
Η οικογένειά του ανέφερε ότι η «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που είχε προηγηθεί ήταν πολύ βαριά για τον ίδιο, ενώ το Κέίμπριτζ, που είχε διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για τον διορισμό του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.
Το πανεπιστήμιο θα κληθεί πλέον να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, μεταξύ άλλων για το καθήκον φροντίδας (duty of care) που είχε, από τη στιγμή που τον τοποθέτησε σε μια τόσο προβεβλημένη θέση. Ενδέχεται, επίσης, να βρεθεί στο επίκεντρο αντιδράσεων από διάφορες πλευρές, τόσο από αυτούς που θεωρούν ότι ο Άρντεϊ διώχθηκε δημόσια, όσο και από εκείνους που αμφισβητούν αν θα έπρεπε εξαρχής να είχε διοριστεί.
Ο Άρντεϊ εργάστηκε αρχικά ως καθηγητής φυσικής αγωγής πριν αποκτήσει το διδακτορικό του στο LJMU και συνεχίσει ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και ως καθηγητής κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Το τελευταίο είχε επίσης ανακοινώσει επανεξέταση του προηγούμενου ακαδημαϊκού έργου του Άρντεϊ.
Σε ανακοίνωσή του μετά την είδηση του θανάτου του, το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης δήλωσε «σοκαρισμένο και λυπημένο» από την απώλεια του πρώην συνεργάτη του, προσθέτοντας: «Οι σκέψεις και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι με τους φίλους και την οικογένειά του σε αυτή τη δραματικά θλιβερή στιγμή». Το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, ένας ακόμη από τους πρώην εργοδότες του, τον περιέγραψε ως «έναν ευγενικό και ζεστό άνθρωπο, που αναζητούσε ενεργά να προωθήσει ευκαιρίες για τους διδακτορικούς φοιτητές».
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Εκτροχιασμός τρένου στο Σάσεξ – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους
Βρετανία: «Θρίαμβος» για τον Φάρατζ – Κατατρόπωσε τον… Κόμη Σκουπιδοπρόσωπο
Ο Νετανιάχου «βάφτισε» την Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια