Newsroom

Newsroom

Νέες ποινές για ανεμβολίαστους- Test ή στέρηση μισθού

Νέες ποινές για ανεμβολίαστους σε όλο το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα 

anastoli ergasias

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς έρχεται νέο οριζόντιο πλαίσιο για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, είτε απασχολούνται στο στενό Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με το imerisia.gr, με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test (ή pcr τεστ – μοριακό) ανά εβδομάδα προκειμένου να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ισχύει υποχρέωση για δυο τεστ ανά εβδομάδα.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση της σημερινής υποχρέωσης για ένα self test ανά εβδομάδα (το οποίο παρέχεται δωρεάν από το κράτος) με υποχρέωση για ένα rapid test ή pcr τεστ (μοριακό) ανά εβδομάδα. Το κόστος των τεστ θα βαρύνει τον εργαζόμενο, ως αντικίνητρο με σκοπό τον εμβολιασμό του. Δεδομένου ότι το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, το κόστος για τον μη εμβολιασμό ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα. Για να το αποφύγει ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ.

Αυστηρότερες ποινές

Σε περίπτωση που ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός υπάλληλος, που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν υποβληθεί στον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο και δεν δηλώσει το αποτέλεσμά του στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (στην «Εργάνη» οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και στην «Απογραφή» οι δημόσιοι υπάλληλοι) τότε θα επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται για τις ειδικές κατηγορίες για τις οποίες ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός:

Αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού για όσο αρνείται ο εργαζόμενος να εμβολιαστεί

Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο
 

Ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιάζονται και δεν θα δηλώνουν στην πλατφόρμα https://hr.apografi.gov.gr/login το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού rapid test κάθε εβδομάδα θα αντιμετωπίσουν το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο χρόνος αναστολής καθηκόντων θα διαρκεί όσο θα αρνούνται να συμμορφωθούν με την νέα υποχρέωση. Ο χρόνος αυτός δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Θα χάνουν δηλαδή ημερομίσθια και ημέρες υπηρεσίας από τον ασφαλιστικό τους βίο για όσο αρνούνται ή αμελούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα του rapid test.

Στέρηση μισθού και στον ιδιωτικό τομέα

Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα θα προβλεφθεί πως ο εργοδότης θα υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου, ενώ θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό  διάστημα μη παροχής εργασίας επειδή ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα αρνείται να υποβληθεί και να δηλώσει το rapid test.

Τα ίδια θα ισχύουν όχι μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Τα πρόστιμα για τον εργοδότη

Κυρώσεις έχει και ο εργοδότης που δεν εφαρμόζει την υποχρέωση αναστολής της σύμβασης του εργαζόμενου. Ειδικότερα, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό το οποίο παραμένει ανεμβολίαστο και χωρίς την υποχρεωτική δήλωση rapid test ανά εβδομάδα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

10.000 ευρώ για κάθε παράβαση (δηλαδή, για κάθε εργαζόμενο που «συλλαμβάνεται» στον φυσικό χώρο δουλειάς ανεμβολίαστος και χωρίς rapid test) και έως 50.000 ευρώ,
σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, επιβάλλονται πρόστιμα 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Πρόστιμο 300 ευρώ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με τις νέες ρυθμίσεις, που συνιστούν επί της ουσίας συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων ρυθμίσεων. 

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΚΥΑ είχε οριστεί ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και αμελούν ή αρνούνται να υποβληθούν στο ένα υποχρεωτικό self test ανά εβδομάδα. θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 300 ευρώ. Μέχρι τότε τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χάσουν μεροκάματα. 

Με την πρόσφατη ρύθμιση είχε προβλεφθεί διπλή ποινή για τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που αρνούνταν ή αμελούσε να κάνει το υποχρεωτικό τεστ: 

Πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ

Στέρηση μισθού από τον εργοδότη για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα 

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…