Νέες παραβιάσεις τουρκικών drones – Τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών

Συνολικά, σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

iperptiseis drone 960x600 1

Μία μέρα μετά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη, που έφτασαν μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο (21/05) δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συνολικά, σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές υπερπτήσεις: “Ζητούμε συζήτηση, όχι προκλητικές ενέργειες”

Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες.

“Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών”, ανέφερε ο κ. Πράις ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

“Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση, και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”, πρόσθεσε.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε”

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με αδιανόητες απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς έκανε λόγο για προκλητικές παραβιάσεις από την πλευρά της Ελλάδας στις 16 Μαΐου και 17 Μαΐου αναφέροντας συγκεκριμένα πως “αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου και στα δυτικά της περιοχής Enez”.

Στην ανακοίνωση επιπλέον σημειώνεται πως “Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες” σημειώνοντας πως η Τουρκία έδωσε την “απαραίτητη απάντηση”.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…