Νέες καταγγελίες για τραμπούκικες επιθέσεις σε εργαζόμενους στη Μόρια

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για μια μικρή ομάδα ακροδεξιών, αυτοαποκαλούμενων ως «αγανακτισμένοι κάτοικοι» που τραμπουκίζει και απειλεί εργαζόμενους και εθελοντές στη Μόρια

moria 0

Συνεχίζονται οι επιθέσεις μιας μικρής ομάδας «αγανακτισμένων κατοίκων», οι οποίοι επιτίθενται με ακροδεξιές μεθόδους σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε ΜΚΟ στη Μόρια.

Το βράδυ της Δευτέρας, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι άλλος εργαζόμενος της ίδιας ΜΚΟ είχε δεχθεί επίθεση στις 9 Φλεβάρη.

Την ίδια ώρα, και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει μειοψηφία «αγανακτισμένων πολιτών», που στήνουν μπλόκα στην είσοδο του χωριού και με ασφαλίτικες πρακτικές, τραμπουκισμούς, προσωπικές επιθέσεις και τελεσίγραφα απειλούν εργαζομένους που μένουν στο χωριό να αδειάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν με την αιτιολόγηση ότι δουλεύουν σε ΜΚΟ». Σημειώνει επίσης ότι ερωτηματικά προκαλεί η στάση και οι χειρισμοί της ελληνικής αστυνομίας παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες για αυτά τα περιστατικά έχουν γίνει επώνυμα.

Η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για προπηλακισμό εργαζομένων τους

Μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες, ακόμη ένα περιστατικό προπηλακισμού εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημειώθηκε στο χωριό της Μόριας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας άλλος εργαζόμενός μας προπηλακίστηκε στο ίδιο σημείο εν ώρα εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο. Οι εργαζόμενοί μας ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η ΕΕ έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού. Καταδικάζουμε κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να ζητούν την άμεση μετακίνηση όλων των αιτούντων άσυλο που ζουν στα νησιά σε κατάλληλη στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα στις οικογένειες και τα ευάλωτα άτομα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1991.

Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν βασική φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν υπηρεσίες στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Αθήνα.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την τρομοκράτηση εργαζομένων

Το ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καταγγέλλει την «απαράδεκτη τρομοκράτηση που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Μόρια σε εργαζομένους μέλη του σωματείου μας, από μια μειοψηφία «αγανακτισμένων πολιτών», που στήνουν μπλόκα στην είσοδο του χωριού και με ασφαλίτικες πρακτικές, τραμπουκισμούς, προσωπικές επιθέσεις και τελεσίγραφα απειλούν εργαζομένους που μένουν στο χωριό να αδειάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν με την αιτιολόγηση ότι δουλεύουν σε ΜΚΟ».

Όπως σημειώνει το ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, «τέτοιες πρακτικές δίνουν άλλοθι στην πολιτική της κυβέρνησης όπου επιχειρείται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ψυχών στο νησί μας εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες και αποπροσανατολίζουν από τον στόχο του απεγκλωβισμού από το νησί μας των προσφυγών και μεταναστών και ταυτίζουν τον ρόλο των ΜΚΟ στην διαχείριση του όλου προβλήματος με τους εργαζομένους που δουλεύουν σε αυτές, ενώ οι ίδιοι δεν ενστερνίζονται τις θέσεις των ΜΚΟ που εργάζονται. Αντιθέτως έχουν βρει δουλειά σε αντικείμενα και ευθύνες για τις οποίες το κράτος εσκεμμένα δε μεριμνά».

«Ταυτόχρονα ερωτηματικά προκαλεί η στάση και οι χειρισμοί της αστυνομίας, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τα περιστατικά αυτά.

Καλούμε τους συνάδελφους μας και τους εργαζομένους στις ΜΚΟ μαζί με τους κατοίκους της Μόριας και όλου του νησιού να απομονώσουν αυτές τις πρακτικές που στοχοποιούν τους εργαζομένους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:  

· Άμεσο κλείσιμο των «hot spot» σ’ όλη τη χώρα.

· Καμία νέα δομή-φυλακή.

· Εδώ και τώρα απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

· Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί μας και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

· Κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ και της συνθήκης του Δουβλίνου.

· Να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχτεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.

· Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των προσφυγικών δομών ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.  

· Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές».

*Φωτογραφία από τα όπλα που βρέθηκαν μετά τις συλλήψεις επτά ατόμων έξω από το χωριό της Μόριας

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…