Νέες διώξεις για το ΤΤ – Ποιους αφορούν

Νέες διώξεις σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διέταξε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου για επισφαλή δάνεια…

tt 2

Νέες διώξεις σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διέταξε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου για επισφαλή δάνεια ύψους 104,7 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν σε εταιρείες του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου. Η αναμόχλευση της υπόθεσης ως προς τα δάνεια Ευθυμίου είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης από τον ανακριτή κ. Γιώργο Ανδρεάδη για τον Άγγελο Φιλιππίδη, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης.

Η εισαγγελέας κρίνει ως επαρκείς τις υπάρχουσες ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία, από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, εναντίον του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη, των στελεχών της τράπεζας και των μελών επιτροπών Αντώνη Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γιώργου Στάμνου, Γιώργου Μπρίνταλου, Λυμπέρη Κατσουλιέρη, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα.

Παράλληλα διώξεις για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκεί εναντίον των δανειοληπτών Παναγιώτη Ευθυμίου και μελών της οικογένειας του, Μαγδαληνής, Ευάγγελου, και Χρήστου Ευθυμίου, αλλά και της Σοφίας Τόλου και του Ευάγγελου Αποστολάτου, αμφότεροι οι δυο τελευταίοι εμφανίζονταν ως δικαιούχοι εταιρειών, οι οποίες ωστόσο ήταν στην πραγματικότητα συμφερόντων Ευθυμίου.   

Οι διώξεις βασίζονται στο δεύτερο πόρισμα σχετικά με το ΤΤ, του εισαγγελέα, επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κ. Παναγιώτη Νικολούδη που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς από τον Αύγουστο του 2013.

Αναλυτικά τις διώξεις επισύρουν τέσσερα επισφαλή δάνεια που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις 21 Ιανουαρίου 2009 έως τις 8 Απριλίου 2009 σε τρεις εταιρείες ακινήτων, όλες τους – όπως απεδείχθη – συμφερόντων Ευθυμίου. Πρόκειται για τις εταιρείες Aspen, (έλαβε δυο δάνεια, 22,4 εκατ. ευρώ και 12,7 εκατ. ευρώ), Almond (18,4 εκατ. ευρώ) και Ektasis Development (51 εκατ. ευρώ).

Ο Παναγιώτης Ευθυμίου ήταν, και φαινόταν, μαζί με μέλη της οικογένειας του ως δικαιούχος της Ektasis Development, αξιοποιώντας σε ρόλο «αχυρανθρώπων» τη Σοφία Τόλου, στη βιτρίνα της εταιρείας Aspen και τον Ευάγγελο Αποστολάτο, σε αυτή της εταιρείας Almond. Οι δυο τελευταίες εταιρίες, σύμφωνα πάντα με την κυρία Παπανδρέου, ανήλθαν κατά 100% σε κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους.

Η εισαγγελέας δίδει βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν τα δάνεια κάνοντας λόγο για δανειολήπτες που – εκμεταλλευόμενοι τις διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξαν με πρόσωπα σε θέσεις – κλειδιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού – απεκόμισαν περιουσιακά στοιχεία ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της περιουσίας της Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου.

Παράλληλα η δικαστική λειτουργός αναφέρεται σε πράξεις των υπευθύνων του ΤΤ για την έγκριση των δανείων αυτών, οι οποίες έλαβαν χώρα «κατά κατάχρηση» της εξουσίας τους προς διαχείριση της περιουσίας της Τράπεζας επί ζημία της, και εντεύθεν του Δημοσίου.

Αναφέρει, δε, ως προς τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι «οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου».  

Ειδικά για τα δάνεια προς τις Aspen και Almond, τονίζει ότι χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης από την ICAP, ενώ για την πιστούχο Ektasis Development διαπιστώνει ότι ήταν υπερδανεισμένη από το έτος 2007, έχοντας πλήθος έργων σε εξέλιξη, καθώς και σημαντικά, και έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της.   

Δεδομένου ότι μεσολαβούσαν off shore στην αλυσίδα των πραγματικών δικαιούχων, η κυρία Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «οι έχοντες τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας, εάν δεν γνώριζαν ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε αυτούς πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore των Παρθένων Νήσων. Εάν τουναντίον, γνώριζαν ή πίστευαν ή είκαζαν ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια  των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο, ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για τη λήψη του δανείου που έλαβε ως εκπρόσωπος της Ektasis, οι έχοντες τη διαχείριση της τράπεζας του έδωσαν και επιπλέον ποσά, 22,4 εκατ. ευρώ και 18,4 εκατ. ευρώ.  

»Εάν τέλος πίστευαν ότι δικαιούχοι των Aspen και Almond ήταν αντιστοίχως οι Σοφία Τόλου και Ευάγγελος Αποστολάτος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και η ο δεύτερος 111.949 ευρώ».

Τονίζει επίσης ότι η εταιρία Ektasis λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατ. ευρώ ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τις εταιρίες Aspen και Almond επισημαίνει μάλιστα ότι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια ο λόγος χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή του επιχειρηματία Λουκά Έλληνα, βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή