Νέες αποκαλύψεις για τις παράνομες συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ-«Πλυντήριο» η ομάδα μπάσκετ

Ζημιά πάνω από μισό εκατομμύριο στον ΕΟΠΥΥ

SYNTAGOGRAFHSH

Μέσα από ένα πλέγμα εταιριών κατηγορούνται ότι επιχειρούσαν να νομιμοποιήσουν τα έσοδα από την εγκληματική τους δραστηριότητα τα μέλη του κυκλώματος με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, που «ξηλώθηκε» από την Οικονομική Αστυνομία και φέρεται να είχε ως «εγκέφαλο» πρόεδρο ιστορικής ομάδας μπάσκετ.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Τα αρχηγικά μέλη προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν παράλληλα την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους, εκμεταλλεύονταν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

 

Στο πλαίσιο κάλυψης της παράνομης δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών, οι οποίοι εναλλάσσονταν μεταξύ τους. Σε περίπτωση δε καταγγελίας της σύμβασης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συνέχιζαν απρόσκοπτα τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υφιστάμενες.

Στον κύκλο των εταιρειών είχαν εντάξει και οντότητες, οι οποίες προγενέστερα είχαν εντελώς διαφορετικό αντικείμενο δραστηριότητας, όπως εμπορία ενδυμάτων ή κατεψυγμένων αλιευμάτων. Η συνέχεια στην εγκληματική τους δραστηριότητα προκύπτει και από το γεγονός ότι, οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές παρουσιάζουν κοινές έδρες και τηλεφωνικές συνδέσεις. Η δε υποδομή που είχαν διαμορφώσει ήταν ιδιαίτερα μελετημένη, καθόσον περιλάμβανε και εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν επιχειρήσει να συνάψουν σύμβαση, πλην όμως ήταν άμεσα διαθέσιμες προς τούτο.

Τι στοίχισε στον ΕΟΠΥΥ αυτό το κύκλωμα

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.