Νέες αποκαλύψεις για τα δάνεια σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια κόμματα και μέσα ενημέρωσης, με την ακρόαση του εκπροσώπου της Alpha Bank Δημήτρη Ματζούνη.

577e7f3d1dc524a85f8b4da9

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ματζούνης στην Επιτροπή από τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης εξυπηρετούνται όλα πλην ενός. Αναλυτικότερα, αποκάλυψε ότι το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η συγκεκριμένη τράπεζα σε μέσα ενημέρωσης ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,1% της συνολικής δανειοδότησής της σε επιχειρήσεις.

Από αυτά τα χρήματα, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Alpha Bank, το 50%, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ, είναι καλυμμένα, Ο Δημήτρης Ματζούνης υποστήριξε επίσης, ότι όλα τα δάνεια είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα, «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα μέσο έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης». Το μέσο αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Alpha είναι η «Τηλέτυπος», δηλαδή το Mega, με το οποίο η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Ο Δημήτρης Ματζούνης πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «ΑΝΤ1», στα 6 εκατ. ευρώ για τον «Star» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις» του ομίλου Αλαφούζου.

Σημείωσε παράλληλα, αναφερόμενος σε δάνειο που δόθηκε από την τράπεζα στην «ΠΗΓΑΣΟΣ» του ομίλου Μπόμπολα, ότι όταν δόθηκε, αυτός δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε, «λάβαμε σοβαρά υπόψη». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Alpha Bank πάντως «τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο». «Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της Alpha Bank είπε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης τηρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις με άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε άλλες επιχειρήσεις και διέψευσε ότι ενώ υπήρχαν από την Τράπεζα της Ελλάδος αρνητικές εισηγήσεις, η Alpha προχώρησε στην χορήγηση δανείων σε μεδια.

Η προκλητική στάση της Νέας Δημοκρατίας

Εκείνο που κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια του εκπροσώπου της στην Επιτροπή Νίκου Δένδια, ζήτησε εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη.

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Δημήτρη Μαντζούνη και διεξάγεται κύρια ανάκριση για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5 εκατ. ευρώ το καθένα (σύνολο 15 εκατ. ευρώ) που είχαν δοθεί το 2010 και είναι προσωπικά δάνεια του Ψυχάρη που έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ.

Ο Νίκος Δένδιας πρότεινε συγκεκριμένα «να εξαιρέσουμε συνολικά ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχάρη», με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλο να σημειώνει ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές Αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη. Να περιορίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων αποκλειστικά για την συγκεκριμένη υπόθεση».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία από την πλευρά της υπογράμμισε ότι η στάση των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί ερωτήματα καθώς λειτουργούν ως συνήγοροι υπεράσπισης της Alpha Bank και του Σταύρου Ψυχάρη, προσπαθούν να ακυρώσουν τη σημερινή κατάθεση του εκπροσώπου της τράπεζας.

Τελικά πάντως, η Επιτροπή αποφάσισε να μην υπάρξει συνολική εξαίρεση ερωτήσεων, αλλά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Τα δάνεια της Euobank σε κόμματα και media

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη κατά την ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, επιβεβαιώθηκε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Mega. Σύμφωνα με όσα είπε στην Επιτροπή ο κ. Καραβίας η «Τηλέτυπος» είναι η μοναδική από τις ένδεκα επιχειρήσεις που έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό αδειοδότησης και δεν διαθέτει τραπεζική ενημερότητα από την Eurobank λόγω του ανεξόφλητου δανείου που έχει λάβει, ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που διέθεσε στην Επιτροπή, επίσης ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα εμφανίζεται ο Όμιλος Κοντομηνά -όχι όμως ως προς τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha που έχει μηδενικό δανειακό υπόλοιπο- με μη εξυπηρετούμενο δάνειο 3,387 εκατ. ευρώ, αλλά και η «Ναυτεμπορική» με 148.000 ευρώ.

Η «ΠΗΓΑΣΟΣ» του ομίλου Μπόμπολα πάντως εμφανίζεται να εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις που ανέρχονται συνολικά σε 3,15 εκατ. ευρώ, ενώ κανονικά πληρώνουν η «Καθημερινή» και το «Πρώτο Θέμα», όπως και η «Real» η οποία εκχωρεί τις εισπράξεις από το πρακτορείο διανομής «ΕΥΡΩΠΗ», έχει ενεχυριάσει επιταγές τρίτων, εξυπηρετεί κανονικά τους τόκους και καταβάλλει μικρά ποσά αποπληρωμής κεφαλαίου σε τακτική βάση.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει συνολικά η Eurobank στα μέσα ενημέρωσης ανέρχονται, σύμφωνα με τον Φωκίωνα Καραβία στα 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές αγγίζουν τα 16,5 εκατ. ευρώ, συγκροτούν δε μικρότερο ποσοστό του 10% επί του συνόλου των δανειακών επιχορηγήσεων σε άλλου τύπου επιχειρήσεις. Παράλληλα, το ποσοστό των επισφαλειών που παρουσιάζουν είναι μεγαλύτερο του 35% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου, ενώ οι ακάλυπτοι κίνδυνοι τοποθετούνται σε ποσοστό 21,18%.

Ως προς τις υποχρεώσεις των κομμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, είπε έχουν δανειοδοτηθεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με 3,3 και 5,2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί. Όπως είπε πάντως ο κ. Καραβίας, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεννόηση με την τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραβίας είπε πως έλαβε το δάνειο καταθέτοντας μια απλή υποσχετική επιστολή, ενώ στην επιστολή δεν δόθηκε απολύτως καμία διασφάλιση, ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο δάνειο ήταν το τρίτο κατά σειρά που λάμβανε από την ίδια τράπεζα το ΠΑΣΟΚ, με τα δύο προηγούμενα να έχουν αποπληρωθεί.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…