Νέες απειλές της Άγκυρας με φόντο το προσφυγικό

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα ΕΕ-Τουρκίας με το Βερολίνο να συγκρούεται πλέον ανοικτά με την Άγκυρα με φόντο το προσφυγικό. Ο τουρκός Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σήμερα, μια ημέρα μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, με νέες απειλές.

58383a241dc52492548b470d

Ο Ερντογάν, ο οποίος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα της 15ης Ιουλίου βρίσκεται σε παροξυσμό, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι θα καταργήσει μονομερώς τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, ανοίγοντας τις πύλες προς την Ευρώπη. Είπε συγκεκριμένα ο τούρκος Πρόεδρος ότι «ακόμα και αν όλοι ψηφίσετε για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Αν προχωρήσετε περισσότεροι οι πύλες θα ανοίξουν».

«Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. Εμείς έχουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν. Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις ξεκάθαρες απειλές. Δεν μας νοιάζει ακόμα και αν όλοι ψηφίσετε ‘’ναι’’ στο ψήφισμα», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου μήκους κύματος ήταν και οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς και πρόσθεσε: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη».

Αντίδραση από το Βερολίνο

Οι απειλές της Άγκυρας κατά της ΕΕ προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο δια στόματος της εκπροσώπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι «οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν οδηγούν πουθενά». Σύμφωνα με την Ούλρικε Ντέμερ η συμφωνία για το προσφυγικό είναι μια κοινή επιτυχία και η συνέχιση της εφαρμογής της είναι προς το συμφέρον όλων.

Στο αντίποδα των παραπάνω αντιδράσεων πάντως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικό εμφανίστηκε διαλλακτικότερο εκτιμώντας ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είναι σημαντικό να μην παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι αυτό θα πλήξει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε της Ευρώπης». Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…