Νέες απειλές από Ερντογάν με φόντο τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνος της Τουρκίας με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538. 

NewsRoom 26/09/2020 | 14:36

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, Ερντογάν και Ακάρ συνεχίζουν να μιλούν για τη “Γαλάζια Πατρίδα”

Στις δηλώσεις τους ισχυρίστηκαν πως «τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα, να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά και τα δικαίωματά μας στις θάλασσες μας με δυνατή θέληση και αδιάσειστη πίστη».

Στο μήνυμά του ο Ερντογάν τόνισε πως «η Ιστορία έχει δείξει ότι η ειρήνη, η ηρεμία και η δικαιοσύνη επικρατεί σε όλες τις θάλασσας που κυριαρχούν οι ναυτικοί μας. Είμαστε περήφανοι που που οι ναυτικές δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν τόσο ένδοξες νίκες στο ενεργητικό τους, όπως η Νίκη της Πρέβεζας, συνεχίζουν αυτή την μεγάλη κληρονομία στο μέλλον, ενδυναμώνοντάς την».

Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο πρόεδρο, η νίκη του οθωμανικού ναυτικού υπό τη διοίκηση του αρχιναύαρχου Μπαρμπαρόσα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην τουρκική ναυτική ιστορία και έδειξε τη δύναμη του τουρκικού ναυτικού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε μάλιστα το εξής: «Σήμερα, ως μια από τις 10 χώρες παγκοσμίως που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά μας πολεμικά πλοία με εθνικά μέσα, συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τις ναυτικές δυνάμεις μας προκειμένου να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα, να διασφαλίσουμε ότι οι φίλοι μας θα είναι ασφαλείς και να αποτρέψουμε όσους εποφθαλμιούμ τα δικαιώματά μας».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα». «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.