Newsroom

Newsroom

Νέες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην Κύπρο που θρηνεί δύο νεκρούς – "Ναι" υπό όρους στην τουρκική πρόταση για βοήθεια (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη τραγωδία στην Κύπρο όπου μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ηδη έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 15.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα.

57683d711dc5241e3c8b4635 1

Αποδέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία την βοήθεια σε πτητικά μέσα από την Τουρκία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Προϋπόθεση ωστόσο είναι ότι η βοήθεια «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Την θέση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε με τον κ. Αναστασιάδη και του εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, μετά από σχετική δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων.

Κύπρος: Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο

Το καταστροφικό της έργο συνέχισε για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά η οποία μαίνεται σε ημιορεινές περιοχές της Κύπρου, έχοντας κάψει πάνω από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνού δάσους..

Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν την ζωή τους, ενώ τρεις άνδρες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αργά το απόγευμα η κατάσταση καλυτέρευσε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, αλλά παραμένει επικίνδυνη στα χωριά Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι.

Ισραηλινοί πιλότοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης , λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το απόγευμα έφθασε πυροσβεστικό αεροπλάνο από την Ιταλία ενώ αναμένονται τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία.

Τραγωδία την Δευτέρα με νεκρό δασοπυροσβέστη

Διασώστες της Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο εντόπισαν την Δευτέρα νεκρό έναν πυροσβέστη του Τμήματος Δασών και δύο σοβαρά τραυματίες. Και οι τρεις συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στο χωριό Άγιος Θεώδορος.

Ο πυροσβέστης σκοτώθηκε από την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος σε δύσβατη περιοχή. Καθόταν στο πίσω κάθισμα του οχήματος και δεν φορούσε ζώνη. Το όχημα ανατράπηκε από καθίζηση του δρόμου με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό. Ο πυροσβέστης βρέθηκε εκτός του οχήματος και χτύπησε στο έδαφος με το κεφάλι. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, ο 44χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την ανατροπή του οχήματος υπέκυψε στα τραύματά του.Όπως αναφέρει το politis.com o τρίτος πυροσβέστης δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Κάηκαν όλα… Δεν έμεινε τίποτε άλλο για να καεί»

Τις πληγές τους μετρούν στην Ευρύχου, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από χθες, με τις μαρτυρίες κατοίκων να συγκλονίζουν σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Πολίτης”

Συγκλονιστική η μαρτυρία κάτοικου της Ευρύχου, ο οποίος μίλησε στο Πολίτης News για την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή αυτή τη στιγμή, λόγω της μεγάλης πυρκαγίας.

«Εδώ κάηκαν… Δεν έμεινε τίποτε άλλο για να καεί», ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Η φωτιά έκαψε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης.

Την ίδια στιγμή, γίνεται αποκατάσταση της παροχής πόσιμου νερού στην Ευρύχου από τον ΠΑΝΣΟΛΙΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΡΥΧΟΥ και άλλους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Κύπρου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια.


Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τα μέτωπα να είναι πολλά και το έργο της πυρόσβεσης να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που κίνδυνος θεωρείτο ότι έχει παρέλθει.

Στέλνουν αεροπλάνα Γάλλοι και Ιταλοί

Τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία έφτασαν στη Κύπρο το πρωί της Τρίτης, για να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμών Εκτάκτων Αναγκών και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.


Τρία τα μέτωπα της φωτιάς

Σε τρία μέτωπα, κοντά στα χωριά Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών της Κύπρου, Τάκης Τσιντίδης. 

Μήνυμα Τσίπρα

«Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά η οποία μαίνεται στους πρόποδες του όρους Τροόδους στην Κύπρο.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή Ευρύχου.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Βοήθεια από την Ελλάδα

Το απόγευμα έφτασαν στην Κύπρο από την χώρα μας, δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούσαν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της. Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.



Αδειάζουν μοναστήρια και αποθήκες πυρομαχικών

Στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία. Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.



Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Κύπρο στην περιοχή Σολέας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσπάθεια κατάσβεσης, και ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Εξέφρασε επίσης ευχές για σύντομη ανάρρωση στους δύο τραυματίες πυροσβέστες.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.


Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…