Newsroom

Newsroom

Νέες αιματηρές επιχειρήσεις στη Συρία με δεκάδες νεκρούς

Λίγα 24ωρα διήρκεσε ο τερματισμός των επιχειρήσεων στη Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας με…

Λίγα 24ωρα διήρκεσε ο τερματισμός των επιχειρήσεων στη Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας με νέα αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων στις πόλεις όπου οι εξεγερμένοι ζητούν την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία. Πυρά ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Χομς, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές, 34 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά- έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Σύμφωνα με το Reuters, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες συνοικίες της πόλης Χομς και κάνουν χρήση βαρέων όπλων. Κάτοικοι δήλωσαν ότι είδαν στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν στην περιοχή.

Τα πυρά ακούγονταν κυρίως στη συνοικία Αλ Χαλιντίγια, όπου η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί. «Αντίο Άσαντ, θα τα πούμε στη Χάγη» φώναζαν οι διαδηλωτές στη συγκεκριμένη συνοικία, αναφερόμενοι στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, μέλη της αντιπολίτευσης που παραμένουν στην εξορία πρόκειται να ανακοινώσουν την Κυριακή από την Τουρκία τη δημιουργία «Εθνικού Συμβουλίου» με στόχο την υποστήριξη του κινήματος κατά του Σύρου προέδρου.

Την Παρασκευή το καθεστώς Άσαντ παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, που το ίδιο είχε ανακοινώσει, εξαπολύοντας σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της χώρας.

Δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές παρά τις διαβεβαιώσεις του Σύρου προέδρου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Άσαντ στη νότια επαρχία Ντεραά, όπου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του τον Μάρτιο, στην πόλη Χομς, σε προάστια της πρωτεύουσας και στην αρχαία πόλη Παλμύρα. Τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά κάνουν λόγο για 15 νεκρούς στη Ντεραά και 18 στην Παλμύρα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την Δαμασκό ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι «πολύ τεταμένη» στη συνοικία Μάζεχ, όπου «ακούστηκαν τέσσερις εκρήξεις κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο», καθώς και «σφοδρά πυρά όπλων», σύμφωνα με ακτιβιστές. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Μάζεχ βρίσκεται το αρχηγείο της Τέταρτης Στρατιάς.

«Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι έλαβε χώρα κάποιο είδος στάσης στην στρατιωτική μονάδα, διότι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν στις διαταγές να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών» ανέφερε ανώνυμα μια πηγή.
http://www.tovima.gr