Newsroom

Newsroom

Νέα υπόθεση κατασκοπείας αλλά… «Μαρία Τσάλλα»

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ανάκληση της άδειας καθώς από έρευνα προέκυψε ότι είχε αποκτήσει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα με πλαστά δικαιολογητικά

kataskopos 10

Τρεις μήνες μετά την η υπόθεση με τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα», αποκαλύπτεται μία νέα υπόθεση κατασκοπείας. Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε πριν από μερικές ημέρες σε ανάκληση της ιθαγένειας ενός 39χρονου με καταγωγή από τη Ρωσία. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φαίνεται πως ξεκίνησε την έρευνα, λόγω της περίπτωσης της Μαρίας Τσάλλα, αλλά και λόγω της έρευνας που πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία Cobra της Αυστρίας στο διαμέρισμα του 39χρονου στη Βιέννη.

Εκεί εντόπισαν εξοπλισμό αντιπαρακολούθησης, συσκευές ανίχνευσης κοριών, καθώς και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Επίσης κατάσχεσαν υπολογιστές και ερεύνησαν εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία. Η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική, για μήνες. Ώσπου τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών  είπε, «ταυτοποίησαν έναν Ρώσο κατάσκοπο».

Ο «Αλέξανδρος»

Κατά τους Αυστριακούς, ο 39χρονος «Αλέξανδρος», αναφερόταν ως ρωσικής καταγωγής Έλληνας, γιος Ρώσου πρώην πράκτορα, με συχνά ταξίδια ανά την Ευρώπη και επενδύσεις σε ακίνητα στην Αττική. Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα θα αναζητούσαν το νήμα που τον συνέδεε με την Ελλάδα.

Η πρώτη φορά που ο 39χρονος έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές υπηρεσίες ήταν στα τέλη του 2021, όταν επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας για να ανανεώσει το διαβατήριο της κόρης του. Τότε οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το μέτρο διακριτικής επιτήρησης για λόγους εθνικής ασφάλειας που είχε καταχωρηθεί από τις αυστριακές αρχές.

Ο 39χρονος προτίθεται να προσφύγει κατά της απόφασης για ανάκληση της ιθαγένειάς του.

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση κατά την οποία επανεξετάζονται τα έγγραφα που απέκτησαν στην Ελλάδα άνθρωποι που σχετίζονται από ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες πληροφοριών με τη ρωσική κατασκοπεία. Είχε προηγηθεί η υπόθεση της Ρωσίδας Ιρίνα Σ., η οποία εξαφανίστηκε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο.

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος