Newsroom

Newsroom

Νέα "βουτιά" στις τιμές των ακινήτων το 2013

Συνεχίστηκε η κατρακύλα στις τιμές των ακινήτων την περασμένη χρονιά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης και διαθέσιμων εισοδημάτων αλλά και…

akinhta 0

Συνεχίστηκε η κατρακύλα στις τιμές των ακινήτων την περασμένη χρονιά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης και διαθέσιμων εισοδημάτων αλλά και των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της RE/MAX, πανελλαδικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 8% χαμηλότερες σε σχέση με το 2012 ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 7%, συγκριτικά, δε, η πτώση το προηγούμενο έτος ήταν 13% και 9% αντίστοιχα.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 8%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 7%, ενώ οι τιμές στα νεόδμητα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 9%, ενώ για τα νεόδμητα στο 6-7%.

Όσον αφορά στο είδος των ακινήτων που τράβηξαν το όποιο ενδιαφέρον, η έρευνα επιβεβαιώνει την τάση των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, προτιμήθηκαν μεταχειρισμένες κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 87%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι 5ετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 13% (πλήρης αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησαν μόλις το 2% των αγοραστών). Αναλυτικά:

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κυριάρχησαν τα παλαιά ακίνητα (άνω 25ετίας) σε ποσοστά 47% και 71% αντίστοιχα.

Στις περιοχές της Υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες έως 15 ετών προτιμήθηκαν από 7 στους 10 αγοραστές (68%) (υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την Αττική και 5-6 φορές περισσότεροι σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη).

Πέρα από την παράμετρο της παλαιότητας, επιβεβαιώθηκε και η τάση αγοράς μικρότερων ακινήτων, καθώς περίπου 8 στους 10 (79%) αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (δηλαδή μέχρι εμβαδού 110τμ.), με το ενδιαφέρον του 25% του συνόλου των αγοραστών να εστιάζεται στην κατηγορία 1-50τμ. Δεύτερη στις προτιμήσεις η κατηγορία 71-90 τμ. (22%).

Για το 2014 – παρόλο που κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξε κώλυμα λόγω του φόρου υπεραξίας – η RE/MAX αναμένει σταθεροποίηση με τάση ελαφριάς ανόδου. Παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά είναι μεταξύ άλλων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τον αγοραστή αλλά και η στροφή δειλά-δειλά των τραπεζών για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων. Πολύ σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξει η διαμόρφωση και η διατήρηση ενός αισιόδοξου κλίματος στην ελληνική οικονομία, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους επενδυτές / αγοραστές.

times1 0

times2

times4 0

times5 0

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…