Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis

Η Τουρκία έστειλε τις ... ευχές της  για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με νέα Navtex
 

NewsRoom 21/11/2020 | 12:28

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα, η τελευταία NAVTEX της Τουρκίας είναι πιο προκλητική από ποτέ: η νέα περιοχή που δεσμεύεται νότια του Καστελλόριζου, φτάνει έως και έξι ναυτικά μίλια από το ελληνικό νησί!

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε σήμερα, Σάββατο, ανήμερα της γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, νέα παράνομη  Navtex για έρευνες από το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ ο Ακάρ, σε ομιλία του δήλωσε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν στην ανατολική Μεσόγειο και επέκρινε ως «ασύμβατη με τις ηθικές αξίες» την εκμετάλλευση αυτών των κινήσεων για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή. 

  Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε το επιχείρημα της Άγκυρας ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και συνέχισε:   «Παραβλέπουν τις ενέργειές τους στα νησιά- των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα με κανέναν τρόπο- και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις επιστημονικές και τεχνικές μελέτες που έχουμε κάνει. Αυτή είναι μια πραγματικά λάθος προσέγγιση, που δεν ταιριάζει σε καλό γείτονα. Κάνουν τις πιο λάθος κινήσεις, ενάντια στη χείρα φιλίας μας».  
 Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι υπέρ των πολιτικών λύσεων, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Έχουμε δείξει τις καλές μας προθέσεις, περιμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu.    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας «Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μια τουρκική παρουσία στην Κύπρο, ότι οι Τούρκοι ζουν εκεί εδώ και αιώνες. Πρέπει να τους παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους