Newsroom

Newsroom

Νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για το Μεξικό

Πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε κακοποιούς και στρατιωτικούς έγινε χθες και προχθές η πόλη Απάτσινγκαν, η οποία χαρακτηρίζεται σημαντικό οικονομικό…

Πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε κακοποιούς και στρατιωτικούς έγινε χθες και προχθές η πόλη Απάτσινγκαν, η οποία χαρακτηρίζεται σημαντικό οικονομικό κέντρο της πολιτείας Μιτσοακάν, στα δυτικά του Μεξικού, με την αμερικανική κυβέρνηση να εκδίδει νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα.
Πηγή της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη του καρτέλ «έβαλαν φωτιά στη δημόσια βιβλιοθήκη, σε ένα τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου του δημαρ χείου, το οποίο επίσης πυρπολήθηκε», σε καταστήματα αλλά και οχήματα, περιλαμβανομένου ενός λεωφορείου.
Πριν από τους εμπρησμούς αυτούς σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε κακοποιούς και στρατιωτικούς στο κέντρο της πόλης, προσέθεσε η ίδια πηγή. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί.
Η πολιτειακή κυβέρνηση της Μιτσοακάν ανέφερε, μέσω Twitter, ότι η «πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο» και ότι οι συγκρούσεις περιορίστηκαν «σε ορισμένες συνοικίες» της πόλης.
Η Απάτσινγκαν, μια πόλη 123.000 κατοίκων, χαρακτηρίζεται σημαντικό οικονομικό κέντρο για την αγροτοβιομηχανία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο ποτών, φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, η πόλη θεωρείται επίσης προπύργιο του καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση μαριχουάνας και συνθετικών ναρκωτικών, επιδίδεται σε εκβιασμούς και στην παράνομη εκμετάλλευση μεταλλείων.
Η κατάσταση στην πολιτεία Μιτσοακάν, οι μισοί κάτοικοι της οποίας ζουν στη φτώχεια, χαρακτηρίζεται μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία περί τα τέλη του 2012.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε την Παρασκευή νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Μεξικό, επισημαίνοντας ότι οι υπήκοοι των ΗΠΑ γίνονται πολύ συχνά στόχοι απαγωγών, κλοπών και άλλων βίαιων εγκλημάτων στη χώρα αυτή. naftemporiki