Νέα στοιχεία για την επίθεση στη Βαρκελώνη: Ο δράστης φέρεται να σκότωσε κι άλλον πολίτη προτού εξαφανιστεί

Ο άνδρας που έριξε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος την περασμένη Πέμπτη, και ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, διέφυγε από το σημείο με τα πόδια προτού μαχαιρώσει αργότερα μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει, ανέφερε σήμερα η αστυνομία της Καταλονίας. Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τον Αμπουγιακούμπ.

599ad91b1dc52490718b45d0 1

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση του βαν στη Ράμπλας, ενώ άλλη μία γυναίκα σκοτώθηκε σε ξεχωριστή επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν ισλαμιστές μαχητές μερικές ώρες αργότερα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς. Η αστυνομία θεωρεί τώρα πως ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις ανέρχεται στους 15, περιλαμβανομένου του ισπανού άνδρα ο οποίος μαχαιρώθηκε στο αυτοκίνητό του ενώ προσπαθούσε να σταθμεύσει. 

Πρόκειται για έναν άδρα 34 ετών από τη Βιλαφράνκα ντε Πενέδες ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο που είχε διαφύγει από έλεγχο της αστυνομίας μερικές ώρες μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη και το οποίο επανεμφανίστηκε στη συνέχεια κοντά στην πόλη , στο Σαντ Ζουστ Ντεσβέμ. Οι αστυνομικοί δεν είχαν συνδέσει μέχρι τώρα το περιστατικό με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Πιστεύουν ωστόσο πως ο Αμπουγιακούμπ πήρε το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα με τον νεκρό στο εσωτερικό του.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου πως ένα άλλο περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βαρκελώνη σήμερα σχετικά με ένα ύποπτο σακίδιο σε ένα λεωφορείο, όμως η αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Oι πρώτες εικόνες του τζιχαντιστή που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη

Τις πρώτες εικόνες του νεαρού τζιχαντιστή που οδηγούσε το λευκό βαν που την περασμένη Πέμπτη έπεσε πάνω σε πεζούς , δημοσίευσε εν τω μεταξύ σήμερα Δευτέρα η ισπανική εφημερίδα El Pais. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η El Pais, o 22χρονος δολοφόνος, φαίνεται να αποχωρεί από το σημείο της επίθεσης, κατευθυνόμενος, σύμφωνα με την εφημερίδα προς την αγορά Bocheria.

Οι ισπανοί ερευνητές εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι ο Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Ερωτηθείς σήμερα από το καταλανικό ραδιόφωνο αν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός, ο Χοάκιμ Φορν, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, είπε: «Αυτή είναι μια από τις υποθέσεις. Είναι η βασική. Τα πάντα συγκλίνουν σε αυτό. Σήμερα θα αναλύσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και (θα εξηγήσουμε) γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα».




Η αστυνομία πραγματοποίησε περισσότερες εφόδους στη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια στην πόλη Ριπόλ, όπου κατοικούσαν πολλοί από τους υπόπτους, είπε ο Φορν. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό το πρόσωπο δεν καταζητείται πλέον μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής αστυνομίας». Χθες Κυριακή, οι αρχές δεν απέκλειαν ο Αμπουγιακούμπ να έχει περάσει από τα σύνορα στη Γαλλία.

Ο ιμάμης που αγνοείται

Οι αρχές της Ισπανίας ελπίζουν στο μεταξύ να μπορέσουν σήμερα να καθορίσουν την ταυτότητα όλων των μελών του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Καταλονία. Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας ιμάμης που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για τον Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς. Όμως ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».

Ο ισπανικός Τύπος διερωτάται για την παραμονή του ιμάμη στο Βέλγιο το 2016 στην περιοχή Μάχελεν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους. Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στη φυλακή, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ο ιμάμης έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…