Νέα Σμύρνη: «Δεν πρόκειται να τους αφήσω ποτέ ούτε ευρώ» – Οργή στα social media με καταγγελία για ηλικιακό ρατσισμό σε καφετέρια

«Δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ούτε ευρώ στο συγκεκριμένο μαγαζί - Πήρα ένα πολύ χρήσιμο μάθημα του τι σημαίνει "μάχη με τον φασισμό κάθε μέρα"». Η καταγγελία του Κωστή Πιερίδη για γνωστή καφετέρια της Νέας Σμύρνης.

Ο πολιτικός επιστήμονας Κωστής Πιερίδης, προχώρησε σε μια καταγγελία για γνωστή καφετέρια της Νέας Σμύρνης, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, που κάνει από χθες (10/11) τον γύρο του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Πιερίδης σε γνωστή καφετέρια της Νέας Σμύρνης, εκδιώχθηκε ηλικιωμένος καθώς όπως αναφέρθηκε, “είναι πολιτική του μαγαζιού”.

«Φυσικά δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ούτε ευρώ στο συγκεκριμένο μαγαζί. Φυσικά θα το συζητήσω με όλους τους φίλους της γειτονιάς και τις συλλογικότητές της. Αν στο εν λόγω μαγαζί δεν πατήσει ψυχή για ένα μήνα μετά θα συνεχίσει να διαλέγει ποιος θα κάτσει και ποιος όχι;» διερωτάται εύλογα στην ανάρτησή του ο κ. Πιερίδης.

Όπως λέει, κατέληξε να φύγει κακήν κακώς από το καφέ, παίρνοντας ένα χρήσιμο μάθημα, του τι σημαίνει «μάχη με τον φασισμό κάθε μέρα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Η ανάρτησή του Πιερίδη για το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη:

«Πέμπτη 10/11 ώρα 11:00 κάθομαι για καφέ στην πλατεία νέας Σμύρνης. Κάθομαι σε μαγαζί που δεν έχω ξανακάτσει.

Συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένας ηλικιωμένος που μιλάει έντονα στη σερβιτόρα και κάτι λέει “θα φωνάξω την αστυνομία, αυτό που μου λες είναι παράνομο”. Ο διπλανός του εξίσου ηλικιωμένος προσπαθεί να τον ηρεμήσει -ουσιαστικά τον πείθει να φύγουν κ να πάνε αλλού. Αυτό κάνουν, φεύγουν, χωρίς να έχουν καν παραγγείλει.

Ρωτάω τη σερβιτόρα τι συνέβη και στερεοτυπικά αν πρόκειται για συχνό φαινόμενο (μου φάνηκε ως κάτι που είχε ξανασυμβεί, είχε μια οικειότητα ο έντονος διάλογος τους). Παίρνω την εξής απάντηση: “ξέρετε είναι πολιτική του μαγαζιού να απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάθονται”.

Πως λέει ο λαός μας “έμεινα με ανοικτό το στόμα”. Προφανώς και είμαι σε σοκ. Σκέφτομαι αν πρέπει να πληρώσω. Αν πρέπει να πάω μέσα να ζητήσω τον υπεύθυνο. Αν πρέπει να κάνω αυτό που κάνω τώρα -post στα SM. Πάντως απο την ώρα που συνέβη δεν έχω σταματήσει να το σκέφτομαι. Καφετέρια που διώχνει ηλικιωμένους πελάτες για τη μόστρα της. Μεταμοντέρνα ευγονική, γιατί προφανώς το μαγαζί “είναι για τη νεολαία” και κάνει ηλικιακό face control, βάζοντας τους εργαζόμενους να πουν σε κόσμο “ξέρετε δεν μπορείτε να κατσετε εδώ. Είναι πολιτική του μαγαζιού”.

Τι ακριβώς μας έχει συμβεί; Δικαίωμα του ιδιοκτήτη; Φαντάζομαι πως ναι. Και υποχρέωση της γειτονιάς μας αυτός ο άνθρωπος αν και όταν γεράσει να δει εμπράκτως τι σημαίνει συμπερίληψη των μεγάλων στην κοινωνικότητα. Μια ανθρώπινη ανάγκη απέναντι στη ματαιότητα. Εκεί που νόμιζα ότι είχα να κάνω με το κλασικό “γέρος-στριντζης” εν τέλει έγινα αυτόπτης μάρτυρας μιας λογικής νόμων της Νυρεμβέργης, για έναν καφέ.

Φυσικά δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ούτε ευρώ στο συγκεκριμένο μαγαζί. Φυσικά θα το συζητήσω με όλους τους φίλους της γειτονιάς και τις συλλογικότητές της. Αν στο εν λόγω μαγαζί δεν πατήσει ψυχή για ένα μήνα μετά θα συνεχίσει να διαλέγει ποιος θα κάτσει και ποιος όχι;

Πήρα ένα πολύ χρήσιμο μάθημα του τι σημαίνει “μάχη με τον φασισμό κάθε μέρα”. Στα πιο απλά, στα πιο ασήμαντα».

Την παραπάνω ανάρτηση, στη συνέχεια κοινοποίησε μεταξύ άλλων, και η δημοσιογράφος του Kontra News, Νατάσα Γιάμαλη, μέσω της προσωπικού της προφίλ στο Facebook, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Παλιά είχαμε αιμοδοσία μόνο για Έλληνες από τη Χρυσή Αυγή, τώρα καφέ μόνο για νεαρά άτομα. Το επόμενο βήμα θα είναι μαγαζιά μόνο για ξανθούς με πράσινα μάτια;».