Newsroom

Newsroom

Νέα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της ανατολικής Μάνης, όπου αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες στις περιοχές του Κοτρώνα και του Παρασύρου.

595a817e1dc5244c4a8b46ec

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Κοκκάλα Ανατολικής Μάνης Λακωνίας.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις από αέρος μέχρι τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, «δεν πρόκειται για αναζωπύρωση, αλλά για νέο μέτωπο».

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής σημείωσε ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Κάηκαν σπίτια στη Μάνη

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες

Η φωτιά έφτασε και στις περιοχές Παρασυρός, Φλομοχώρι και Σκουτάρι όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ζημιές τουλάχιστον ένα σπίτι. Σπίτια κάηκαν και στην Αρέα, ενώ αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στη Χιμάρρα και έχοντας κατεύθυνση προς Αρεόπολη.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δεν είχαμε τα εναέρια μέσα όταν έπρεπε

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες και την κατάσταση που επικρατούσε μίλησε χθες βράδυ, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολη» κατάσταση.

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Οι πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε ότι θα προσέρχονταν «πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των Πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Μιλώντας πάντως στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ανατολική Μάνης τόνισε ότι την απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική καθώς όπως υποστήριξε δεν υπήρξε συντονισμός.

Η συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας στην κατάσβεση πυρκαγιών

Για περισσότερες από 136 ώρες πετούσαν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στις προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 64 εξόδους. Σήμερα δε και μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν για περισσότερες από 10 ώρες, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών.

Αυτή την ώρα συνεχίζουν να επιχειρούν 2 C-215 στο Καστρίτσι Πατρών, 2 PZL στον Χαλικούνα Κέρκυρας, 1 Cl-215 στα Μέγαρα και 2 PZL στη Γραμμένη Δράμας.

Κρήτη

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας, στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και συγκεκριμένα σε χαράδρα έξω από τον Άγιο Θωμά.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά είναι για την ώρα αδιευκρίνιστες.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 9 οχήματα με 24 άνδρες καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες στη δασική έκταση. Τις προσπάθειες τους συνδράμει από αέρος και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Μαραθώνας

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα, στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Στην προσπάθειες κατάσβεσης θα βοηθήσει και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού.

Φθιώτιδα

Φωτιά που καίει στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα, κατάφερε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Όσον αφορά στο άλλο πύρινο μέτωπο εκείνο της που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Κεφαλονιά

Περιορίστηκε το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΠΥ Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου 450 στρέμματα δασικής κυρίως θαμνώδους έκτασης».

Από τη φωτιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω και των ανέμων, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για περισσότερο από δώδεκα ώρες.

Αγρίνιο

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκτός από κάποιες αγροικίες και ποιμνιοστάσια, αλλά μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμενων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Κέρκυρα

Σε ύφεση βρίσκεται βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα, κοντά στον Χαλικούνα.

Φωτιά ξέσπασε και στο Αλευροπάρι του πρώην Δήμου Μελιτειέων, στην Νότια Κέρκυρα. Το έργο της πυρόσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής και 18 άντρες ενώ συμμετέχουν και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL. Στην πυρόσβεση παίρνουν μέρος και εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μέσα της Πολιτικής Προστασίας Κέρκυρας.

Μέγαρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα, στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Πάτρα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν αρχικά δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες. Καθώς όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους