Νέα πυραυλική δοκιμή από τη Β. Κορέα

Στην εκτόξευση δύο βλημάτων, αγνώστου τύπου, από την πόλη Χάμχουνγκ προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας προχώρησε σήμερα τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε η Νότια Κορέα. 

αρχείο λήψης

«Ο στρατός παρακολουθεί την κατάσταση σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν άλλες εκτοξεύσεις και παραμένει σε ετοιμότητα» ανέφερε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Σεούλ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις έρχονται ώρες μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ προέδρου ότι έλαβε μια νέα, «πολύ όμορφη επιστολή», από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που του παρουσίασε τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της χώρας του ως αντίποινα για τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας 

Οι Βορειοκορεάτες προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερις φορές σε εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς, δοκιμές που τόνισαν ότι αποτελούν προειδοποίηση για τα κοινά γυμνάσια τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα παρά τις προειδοποιήσεις της Πιόνγκγιανγκ που υποστηρίζει ότι μπορεί να πλήξουν τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά.

Ο Τραμπ μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους υποβάθμισε εκ νέου τις πρόσφατες δοκιμές λέγοντας το εξής: «Θα το ξαναπώ. Δεν έχουν υπάρξει πυρηνικές δοκιμές. Οι δοκιμές ήταν όλες με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Καμία δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων. Κανένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς».

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι με βάση τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον ένα από τα δύο βλήματα φαίνεται να είναι παρόμοιο με τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτόξευσε πρόσφατα η Πιόνγκγιανγκ.

Ένας άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε επίσης πως «έχουμε ενημερωθεί για τις αναφορές εκτόξευσης πυραύλου από την Βόρεια Κορέα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Είμαστε σε στενές διαβουλεύσεις με τους Γιαπωνέζους και Νοτιοκορεάτες συμμάχους μας».