Newsroom

Newsroom

Νέα θεωρία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το ναυάγιο του "Τιτανικού"

Μια νέα θεωρία για τα αίτια του ναυαγίου του «Τιτανικού» έφερε στο φως ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε την 1η Ιανουαρίου στη βρετανική τηλεόραση.

586bd44a1dc524864e8b4b7e

Σύμφωνα με αυτήν, η μοίρα του «Τιτανικού» είχε γραφεί πριν προσκρούσει σε παγόβουνο, τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, καθώς όπως φαίνεται το μπροστινό μέρος του πλοίου είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο λεβητοστάσιο, τρεις εβδομάδες πριν από το ναυάγιο.

Ο δημοσιογράφος Senan Molony που έκανε την αποκάλυψη στηρίζει αυτό που αποκαλεί «νέες αποδείξεις» του, σε φωτογραφίες του «Τιτανικού» που είχαν τραβηχτεί ενώ βρισκόταν ακόμη στο Μπέλφαστ, όπου ναυπηγήθηκε. Σε αυτές τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε ένας από τους μηχανικούς του πλοίου, ο Molony αναγνώρισε μαύρες κολόνες, ύψους 10 μέτρων, στο μπροστινό μέρος, εκεί ακριβώς που προσέκρουσε πάνω στο παγόβουνο.

Ο Molony στο ντοκιμαντέρ του κάλεσε και ειδικούς οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα μαύρα σημάδια προκλήθηκαν πιθανότατα από πυρκαγιά σε χώρο δίπλα στο λεβητοστάσιο και στα καζάνια ατμού του πλοίου. Οι φλόγες θα πρέπει να προκάλεσαν θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου και θα είχαν τραυματίσει το μπροστινό μέρος του πλοίου. Έτσι εξηγείται η ευκολία με την οποία οι πάγοι διαπέρασαν το πλοίο και το βύθισαν.

Αυτή η νέα θεωρία με την πυρκαγιά δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται: ήδη το 2008, ο Independent, είχε δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις του Ray Boston, ο οποίος πίστευε ότι μια «ανεξέλεγκτη» πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο λεβητοστάσιο του Τιτανικού, ενώ βρισκόταν ακόμη στα ναυπηγεία του Μπέλφαστ.

Ο Ray Boston βασίστηκε στη μαρτυρία ενός πυροσβέστη ο οποίος είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, μετά το ναυάγιο, ότι η πυρκαγιά δεν είχε πλήρως κατασβεστεί και ότι οι πυροσβέστες είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον να αδειάσουν τις κάβες με το κάρβουνο, όταν το πλοίο θα έφτανε με το καλό στη Νέα Υόρκη και θα είχαν κατέβει οι επιβάτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τιτανικός έπλεε με τρομακτική ταχύτητα 23 κόμβων, η οποία είχε κριθεί υπερβολικά μεγάλη και ανεξήγητη από την έρευνα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Una Reilly, την πρώην πρόεδρο της ιστορικής Ενωσης του Τιτανικού, στο Μπέλφαστ, παρότι οι πυρκαγιές αυτού του τύπου ήταν συνήθεις εκείνη την εποχή, η πυρκαγιά του «Τιτανικού» είχε κατασβεστεί ολοσχερώς.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…