ΗΠΑ: Νέα οδηγία για τις μάσκες από τον CDC

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σήμερα Πέμπτη, αποφάσισαν να χαλαρώσουν την χρήση μάσκας για πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επιτρέποντάς τους να σταματήσουν με ασφάλεια να φορούν μάσκες μέσα στα περισσότερα μέρη.

NewsRoom 13/05/2021 | 22:11

Οι πλήρως εμβολιασμένοι - δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού - δεν χρειάζεται πια να φορούν μάσκες στις περισσότερες περιστάσεις, είτε εκτός είτε εντός κλειστών χώρων, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας, σύμφωνα με το δίκτυο ABC News. Η επικεφαλής των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Dr. Rochelle Walensky, προχώρησε μάλιστα  σε επίσημες ανακοινώσεις με νέες οδηγίες, τονίζοντας πως «εαν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε ό,τι σταματήσατε εξαιτίας της πανδημίας. Περιμέναμε όλοι αυτή τη στιγμή και μπορούμε να επιστρέψουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας».

Το CDC δεν θα προτείνει πλέον στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς το CDC και η διοίκηση του Μπάιντεν αντιμετώπισαν πιέσεις για να μειώσουν τους περιορισμούς σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα - άτομα που έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απαιτούμενη δόση εμβολίου COVID-19 - εν μέρει για να τονίσουν τα οφέλη από τη λήψη.

Η Dr. Rochelle Walensky υπογράμμισε ακόμη πως η επιστήμη υποστηρίζει την νέα οδηγία, επικαλούμενη τρεις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μιας ισραηλινής και μιας αμερικανικής, που δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Η επικεφαλής των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως όσοι δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν πετάξουν την μάσκα, ενώ επίσης είπε πως «η περασμένη χρονιά μας έδειξε ότι ο ιός μπορεί να είναι απρόβλεπτος, συνεπώς αν τα πράγματα χειροτερέψουν, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτές τις οδηγίες».