Νέα μέτρα: Tο βάρος στα νησιά και τους πολίτες

«Αν η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει και την υγεία αλλά και την οικονομία πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη»

5123741

Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR μόνο για τη μετάβαση σε ένα νησί, αλλά σύμφωνα με τις νέες εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, θα χρειάζεται αρνητικό rapid test ή PCR ακόμα και για την επιστροφή από αυτά.

Δεν ήταν λίγοι όσοι μέχρι τώρα συζητούσαν αυτό το «λογικό κενό» που η κυβέρνηση είχε αφήσει να υπάρχει ως και σήμερα. Να χρειάζεται δηλαδή, αρνητικό test μόνο για το «πήγαινε» και όχι για το «έλα». Ορθώς λοιπόν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει θετικά για την επίδειξη αρνητικού test και για την επιστροφή. Ορθώς, επίσης, θα πράξει, αν αποφασίσει μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο να αφήσει πίσω τα self-test, για να τα αντικαταστήσει με PCR ή rapid test, με παράλληλη καταγραφή των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτά στο κεντρικό σύστημα του ΕΟΔΥ. Γιατί είναι αλήθεια, ότι η πρότερη εφαρμογή ενός τέτοιου κεντρικού συστήματος χαρτογράφησης και υγειονομικής επιτήρησης ίσως και να είχε αποτρέψει από το κλείσιμο τόσων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και από το πλέον μακροχρόνιο και αποτυχημένο lockdown. Η κυβέρνηση όμως, τόσο καιρό είχε επιλέξει να υποστηρίζει ότι αρκούν και τα self-test, τα αποτελέσματα των οποίων δεν καταγράφονταν πουθενά, και τα οποία από πολλούς έχουν χαρακτηριστεί λιγότερο αξιόπιστα απ’ ό,τι είναι τα rapid test ή τα PCR. Ελπίζουμε λοιπόν, το ίδιο σύστημα καταγραφής και υγειονομικής επιτήρησης να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. σχολεία και εργασία)  και με τρόπο που το κόστος των test δε θα επιβαρύνει τον πολίτη. 

Συνεπώς το νέο μέτρο που εισηγείται η επιτροπή για αρνητικό test και για τη διαδικασία της επιστροφής, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί, πολύ περισσότερο δε, όταν η απόφαση έρχεται μετά από τη σημερινή είδηση για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα που επέστρεψαν με πλοίο από την Ίο στη Ραφήνα

Εδώ όμως που τελειώνει το έργο της επιτροπής και τη σκυτάλη για την εφαρμογή του πιθανού νέου μέτρου παίρνει η κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν και πάλι οι παλινωδίες που έχουν να κάνουν με τις βασικές συνέπειες του νέου μέτρου, οι οποίες δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι  θα βαραίνουν κατά πολύ τα νησιά και τους πολίτες.

Δυο κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με το νέο μέτρο για αρνητικό rapid test κατά την επιστροφή. Μπορούν οι υπάρχουσες υποδομές ακόμα και του πιο μικρού νησιού να εξυπηρετήσουν αυτό το αναγκαίο σχέδιο υγειονομικής επιτήρησης; Γιατί τα περισσότερα νησιά δεν έχουν υποδομές έτοιμες να εξυπηρετήσουν μαζικές ροές ανθρώπων που θα θέλουν πολύ άμεσα να έχουν ένα rapid test στα χέρια τους.

Επίσης, τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός κατά την επιστροφή του; Εδώ δε χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση σχετικά με τις τεράστιες δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Δια γυμνού οφθαλμού λοιπόν, φαίνεται ότι τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή, αφενός είναι αναγκαία, αλλά αφετέρου, θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά και για τις υποδομές των νησιών αλλά και για τους πολίτες.

Σ αυτήν την περίπτωση, αν η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει και την υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομία, πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…