Νέα μέθοδος στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της αρθρίτιδας με τη χρήση βλαστικών κυττάρων μυελού, εφαρμόζονται από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ προωθούνται πρωτοποριακές…

arthritis

Νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της αρθρίτιδας με τη χρήση βλαστικών κυττάρων μυελού, εφαρμόζονται από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ προωθούνται πρωτοποριακές τεχνικές για ταχεία αποκατάσταση εξατομικευμένων αρθροπλαστικών ελάχιστης επεμβατικότητας.

Με τη νέα επεμβατική μέθοδο και το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται σε μία έως δύο ημέρες από έξι έως επτά, που απαιτούνται με την κλασική χειρουργική τεχνική. Οι νέες τεχνικές παρουσιάστηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, από τον διευθυντή Παναγιώτη Μυστίδη και το ιατρικό επιτελείο του Α΄Ορθοπαιδικού Τμήματος του νοσοκομείου, τους αναπληρωτές διευθυντές, Κώστα Σαρόπουλο και Γεώργιο Τζαγκαράκη, και τον επιμελητή Χρήστο Θανασά.

Οι γιατροί χαρακτήρισαν τη χρήση βλαστικών κυττάρων ως την «καλύτερη δυνατή πρόληψη» για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αρχικών σταδίων. Όπως εξήγησε ο κ. Μυστίδης, ο μυελός των οστών περιέχει κύτταρα που λέγονται «μεσεγχυματικά». Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε κύτταρα του αρθρικού χόνδρου (δηλαδή της αρθρικής επιφάνειας), συμβάλλοντας στην επούλωση της βλάβης.

Λαμβάνονται από το οστό της λεκάνης με τοπική αναισθησία και μετά απομονώνονται, συμπυκνώνονται και τοποθετούνται, άμεσα, με μία απλή ένεση στην πάσχουσα περιοχή. Επίσης, στο Ιατρείο Βιοθεραπειών του νοσοκομείου εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma), δηλαδή, «αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες».

Η διαδικασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται από τον ασθενή μία μικρή ποσότητα αίματος, όπως σε μία συνηθισμένη αιμοληψία. Μετά από λίγα λεπτά οι αυξητικοί παράγοντες έχουν απομονωθεί και συμπυκνωθεί από το αίμα του. Κατόπιν τοποθετούνται υπό τοπική αναισθησία, με μία απλή ένεση, στη περιοχή της βλάβης. Και στους δύο τύπους θεραπειών δεν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες, ενώ η θεραπεία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται μόλις σε μία επίσκεψη του ασθενή, χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Όπως εξήγησαν ο κ. Σαρόπουλος και ο κ. Τζαγκαράκης, στο νοσοκομείο εφαρμόζονται σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές στο ισχίο (ASI, εξατιμικευμένη αρθροπλαστική) και στο γόνατο (MIS, μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, εξατομικευμένη Αρθροπλαστική) σε ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη αρθρίτιδα.

«Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimally Invasive) προσφέρουν αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με τη δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς» είπε ο κ. Τζαγκαράκης, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές σε μικρότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Θανασά, την αποτελεσματικότερη φροντίδα του ασθενή επιτυγχάνουν η μικρότερη χειρουργική τομή, η διατήρηση της ακεραιότητας μυών και τενόντων, η μικρότερη απώλεια αίματος, ο περιορισμός της ανάγκης για μετάγγιση, η διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του γόνατος και αντικατάσταση μόνο του παθολογικού (στην μονοδιαμερισματική), η τοποθέτηση αρθροπλαστικής μετά από εξατομικευμένη μελέτη της ανατομίας του ασθενή και η γρηγορότερη αποκατάσταση.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…