Newsroom

Newsroom

Πυρκαγιά στη περιοχή Κάζα: Κάηκαν τουλάχιστον 4 σπίτια στον Προφήτη Ηλία (Εικόνες, Video)

Στην περιοχή, συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, με ριπές που φτάνουν έως και σε 8 μποφόρ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

5361284

Ζημιές σε ορισμένα σπίτια προκλήθηκαν στον οικισμό του Προφήτη Ηλία, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Κάζα των Βιλίων Αττικής. Υπενθυμίζεται, ότι έγινε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, τόσο στον οικισμό του Προφήτη Ηλία όσο και στα Βίλια.

Στην περιοχή, όπου συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, με ριπές που φτάνουν έως και σε 8 μποφόρ, συνεχίζουν να επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βρέθηκαν νωρίτερα στη φωτιά στα Βίλια Αττικής.

Ο Χρήστος Κατσώτης, αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Ελ. Κοσμόπουλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και εδώ στα Βίλια φανερώνονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, αλλά και την υποστελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής. Η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα μέσα για να τελειώσει επιτέλους ο πύρινος εφιάλτης!»

Παράλληλα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεως, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

– Στην οδό Αγίου Γεωργίου στον οικισμό από οικισμό Παλαιοχώρι προς οικισμό Αγιο Γεώργιο (προς Θήβα).

– Στον οικισμό Οινόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.

– Στην πεαρχική οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού και στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.

– Στην ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων προς οικισμό Άγιο Γεώργιο.

– Στη λεωφόρο Κιθαιρώνος, στο ρεύμα προς Βίλια

16:07 Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Τα Βίλια δεν κινδυνεύουν για την ώρα. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια και φαίνεται πως η φωτιά κινείται προς τα καμένα. Στον Προφήτη Ηλία έχουν καεί τουλάχιστον τέσσερα σπίτια. 

Επιχειρούν 21 εναέρια μέσα. Αναλυτικότερα, επιχειρούν, 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο (2) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

«Είναι βέβαιο πως έχουν βαλθεί να μας κάψουνε» ανέφερε ο πρόεδρος των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, ζητώντας «να ληφθούν μέτρα» καθώς «δεν έχουμε πρόσβαση στο δάσος και δεν έχουμε αντιπυρικούς δρόμους».

Ο τοπικός άρχοντας της κοινότητας που βιώνει εκ νέου τον πύρινο εφιάλτη ενημέρωσε πως αυτή την ώρα «είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα» και πως «γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες» για να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

14:30 Καίγονται τα πρώτα σπίτια στον Προφήτη Ηλία. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

14:26 «Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες», δήλωσε με αγανάκτηση στο Open, ο ο Κώστας Μακρυνόρος, Πρόεδρος των Βιλίων.

14:01 Φωτιά και στη Λούτσα

14:00 Πληροφορίες για εμπρησμό από πρόθεση σύμφωνα με ρεπορτάζ στο OPEN: «Όλοι μιλούν για εμπρησμό».

13:49  Βοηθάει η κατεύθυνση του ανέμου.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. 

Τα Βίλια δεν κινδυνεύουν για την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευση από χρήστη στο Τwitter έχουν ήδη καεί σπίτια:

Από τους κατοίκους των Βιλίων ζητήθηκε να μετακινηθούν προς Ψάθα και από εκείνους του Προφήτη Ηλία να φύγουν προς τη Μάνδρα.

13:42 Στο σημείο επιχειρούν 83 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ενώ από αέρος συνδράμουν 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Berriev-200.

13:31 Πρόκειται για νέα εστία και «δύσκολη» όπως τη χαρακτήρισε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης. «Είναι αρκετά μεγάλη η φωτιά και οι άνεμοι πολύ ισχυροί. Καίει σε δυο μέτωπα. Τα ελικόπτερα μπορούν και επιχειρούν. Τα Canadair όχι» ανέφερε.

Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πρόκειται για μια τεράστια πυρκαγιά με μέτωπο τουλάχιστον 2,5 με 3 χλμ που καίει σε παρθένο δάσος και ότι το πρόβλημα είναι οι ισχυροί άνεμοι.

«Είναι παρθένο δάσος. Είναι τεράστια πυρκαγιά. Η κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τα Βίλια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή του προφήτη Ηλία, ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο μέτωπο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν έρθει τα πτητική μέσα και κυριολεκτικά μάχονται» τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος.

13:20 Νέο μήνυμα από το 112. Οι Αρχές συμβουλεύουν τον κόσμο να εκκενώσει τον οικισμό των Βιλίων και να κινηθεί προς Ψάθα.

13:05 Προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία.

Στο σημείο επιχειρούν τώρα 73 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Σε διακοπή κυκλοφορίας προχώρησε η Τροχαία εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στα Βίλια.

Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θήβας, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θήβα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν έως και σε 8 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά στα Βίλια συνεχίζει ναι καίει για 8η ημέρα δασικές εκτάσεις. Δεν είναι αναζωπύρωση της προηγούμενης φωτιάς στα Βίλια, που έκανε στάχτη περισσότερα από 94.000 στρέμματα αλλά νέα εστία. Το νέο πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει σε διαφορετικό σημείο, στο δάσος στο δρόμο προς τις Ερυθρές. 

Φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης του #Documento από τη νέα φωτιά στα Βίλια, στις 11:30 περίπου το πρωί. Έως εκείνη τη στιγμή άφαντα ήταν τα πυροσβεστικά όπως ο ίδιος καταγγέλλει.

Πηγή κύριας φωτογραφίας: Twitter

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…