Νέα Φιλαδέλφεια: Αξιωματικός μηνύει την ηγεσία της ΕΛΑΣ

Ο ανώτερος αξιωματικός καταγγέλλει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ότι ουσιαστικά «κατέστρωσαν σχέδιο δράσης σε βάρος του»

αστυνομια

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ κατέθεσε ανώτερος αξιωματικός ο οποίος καρατομήθηκε μετά τα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, παρά το γεγονός, ότι ο ίδιος είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες και είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν και τους κινδύνους που υπήρχαν.

Μάλιστα ο ανώτερος αξιωματικός καταγγέλλει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ότι ουσιαστικά «κατέστρωσαν σχέδιο δράσης σε βάρος του» με την παραγγελία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να «αποσείσουν και να αποκρύψουν τα βαρύτατα πειθαρχικά τους παραπτώματα» τα οποία οδήγησαν στο φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας και τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, η μηνυτήρια αναφορά του ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ κατατέθηκε μέσω του γνωστού δικηγόρου, Γιάγκου Λαμπίρη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στρέφεται κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, του προϊσταμένου του επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Ελευθέριου Γκαρίλα και το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγο Νικόλαο Σπανουδάκη για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης».

Όπως καταγγέλλεται μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί «καταχρώμενοι των ιδιοτήτων τους κατέστρωσαν κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, σχέδιο δράσης, προκειμένου αφενός μεν να αποσείσουν και δολίως να αποκρύψουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν και τα οποία αποτελούν τη μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν την 07/08/2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Επίσης, όπως υποστηρίζεται, με το σχέδιο τους, οι ανώτατοι αξιωματικοί ήθελαν να «βλάψουν» τον καταγγέλλοντα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ «διά την σε βάρος του ασκηθείσα ποινική δίωξη για ανύπαρκτο πειθαρχικό παράπτωμα», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για «παραβίαση της μυστικότητας της διενεργούμενης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης», καθώς επίσης και για παράνομη απόσπαση του καταγγέλλοντα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε Αστυνομική Διεύθυνση της Αττικής.

Από τις 3 Αυγούστου είχαν ενημερωθεί

Όπως υποστηρίζει ο ανώτερος αξιωματικός, στις 3 Αυγούστου 2023 η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας στους Αθλητικούς χώρους, απέστειλε στη Διεύθυνση που ο ίδιος προΐστατο την περίοδο εκείνη, έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε για τον «κίνδυνο απειλής» που υπήρχε εν όψει των ποδοσφαιρικών αγώνων ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Παναθηναϊκός – Μαρσέιγ. Στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας ανησυχούσαν λόγω των αδελφοποιημένων σχέσεων των οπαδών της ΑΕΚ με οπαδούς της Μαρσέιγ και του Παναθηναϊκού με αυτούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται, την ίδια μέρα, δηλαδή στις 3 Αυγούστου 2023, η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας στους Αθλητικούς χώρους απέστειλε έγγραφο και στη ΓΑΔΑ με κοινοποίηση στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Δούβαλη και αποδέκτη τον αντιστράτηγο Σπανουδάκη. Όπως αναφέρονταν σε αυτό «ο κίνδυνος απειλής είναι δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος, ενώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες».

Την ημέρα εκείνη ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ απουσίαζε με άδεια. Χρέη υπαρχηγού εκτελούσε ο αντιστράτηγος Ελευθερίος Γκαρίλας, ενώ ο αντιστράτηγος Σπανουδάκης εκτελούσε χρέη «οιονεί Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος» λόγω αδειών καλοκαιριού. Επομένως οι μηνυόμενοι αξιωματικοί γνώριζαν εγγράφως από τις 3 Αυγούστου την «υψηλή επικινδυνότητα» της αναμέτρησης μεταξύ ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται αν και γνώριζαν εντούτοις «ουδέν έπραξαν ως κατά νόμο όφειλαν… δηλαδή εγγράφως να ενημερώσουν τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να εισηγηθούν την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Πολιτικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ή για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής».

Γνώριζε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

Ο καταγγέλλων αξιωματικός περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη υπηρεσιακά. Πιο αναλυτικά ο αξιωματικός ζήτησε και ενημερώθηκε από τις κροατικές αρχές σχετικά με τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και κατά πόσο υπήρχε «επικινδυνότητα για διάπραξη επεισοδίων και έκνομων ενεργειών». Οι κροατικές αρχές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ και αμέσως συντάχθηκε πληροφοριακό έντυπο αγώνα το οποίο κοινοποιήθηκε στο Επιτελικό Γραφείο του αρχηγού, τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, το ΑΕΑ/ Επιτελείο , το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Στην κοινοποίηση υπήρχε μάλιστα και η επισήμανση «το περιεχόμενο αυτού να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν παραβατικές συμπεριφορές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος προσώπων ή και πραγμάτων, πάντα σύμφωνα με το πνεύμα της διαταγής».

Το ίδιο έγγραφο, απεστάλη επίσης από ανώτατο αξιωματικό στις 4 Αυγούστου στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, τον προϊστάμενο του επιτελείου, τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Έλαβαν γνώση και… αρχειοθέτησαν

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έλαβε γνώση του εγγράφου στις 5 Αυγούστου 2023 και στη συνέχεια αρχειοθέτησε το έγγραφο. Ο προϊστάμενος του Επιτελείου έλαβε γνώση του ίδιου εγγράφου στις 4 Αυγούστου και επίσης το αρχειοθέτησε. Την ίδια μέρα έλαβαν γνώση ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Δηλαδή, όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων αξιωματικός, ο προϊστάμενος του Επιτελείου που εκτελούσε χρέη υπαρχηγού και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος «.. επέδειξαν την ίδια ακριβώς αδιαφορία (απόλυτη), στη εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος αφού ενήργησαν (αρχειοθέτησαν) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχαν ενεργήσει όταν έλαβαν γνώση της Έκθεσης Αξιολόγησης και Εκτίμησης της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικής Βίας στους Αθλητικούς χώρους για το υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας και της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των ομάδων της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια…».

Το έγγραφο της Interpol ότι έρχονται οι χούλιγκαν

Αντίστοιχη συμπεριφορά επέδειξε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και την ημέρα των μοιραίων επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 7 Αυγούστου κατέφτασε στην ΕΛ.ΑΣ έγγραφο της Interpol Μαυροβουνίου. Σε αυτό γινόταν λόγος για την άφιξη 100 με 200 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, οι οποίοι μάλιστα είχαν ελεγχθεί στα σύνορα του Μαυροβουνίου από αξιωματικούς της συνοριοφυλακής.

Κατόπιν ενεργειών του καταγγέλλοντα αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, ενημερώθηκαν μία σειρά από Αστυνομικές Διευθύνσεις. Όπως η ΓΑΔΑ και οι Γενικές Περιφερειακής Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Επίσης, ενημερώθηκαν τόσο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, όσο και οι άλλοι δύο μηνυόμενοι αξιωματικοί.

Ωστόσο αντί να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή να «ενημερώσουν αμελλητί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Συντονισμού και Στρατηγικης Δημοσίας Τάξης ή το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρισεων …και να θέσουν το σύνολο του Σώματος σε κατάσταση συναγερμού για την αποτροπή γεγονότων που εγκυμονούσαν σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια», εντούτοις επέδειξαν «εκκωφαντική αδράνεια και αδιαφορία».

Κατά τον καταγγέλλοντα η αδράνεια και η αδιαφορία είναι «η μοναδική αιτία των θλιβερών γεγονότων της 7ης Αυγούστου 2023 που οδήγησαν στον οδυνηρό θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ».

Όσα καταγγέλλονται στη μηνυτήρια αναφορά, επιβεβαιώνουν όσα από την πρώτη στιγμή είχαν αποκαλυφθεί. Ότι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επέδειξαν πρωτοφανή ολιγωρία με άμεση συνέπεια να εκτυλιχθούν τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη συνέχεια αναζήτησαν «αποδιοπομπαίους τράγους» σε μια προσπάθεια να τους φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες.

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Lytras

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Ο Νίκος Συρίγος δημοσίευσε σε μια ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Instagram την οργισμένη…