Νέα ευτράπελα με την Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκτυλίχθηκε σήμερα, αυτή τη φορά με αντικείμενο δύο νέα αιτήματα της εισαγγελέως Εφετών, η οποία ζητάει ουσιαστικά εγγυήσεις για να ακολουθήσει τη νομιμότητα.

576149271dc5247f278b45a5

Η Τσατάνη εμφανίστηκε σήμερα στην Επιτροπή μαζί με δύο δικηγόρους, αλλά τα μέλη της Επιτροπής επικαλούμενα τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό, υποστήριξαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Στη συνέχεια, ζήτησε να μην γίνει κατά την κατάθεσή της προβολή του προσώπου της γιατί χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας. Ως προς το αίτημα αυτό, η Επιτροπή συμφώνησε ότι η κάμερα δεν θα εστιάζει στο πρόσωπο της εισαγγελέως, ενώ ως προς την παρουσία δικηγόρων της αποφασίστηκε μετά την αρχική άρνηση της Επιτροπής, να τη συνοδεύσει δικηγόρος με την ιδιότητα του συνεργάτη και με την προϋπόθεση να μην παρεμβαίνει, να μην κάνει ερωτήσεις και να μην διακόπτει.

Σημειώνεται ότι η Τσατάνη ζήτησε να μην δείχνει το πρόσωπό της η κάμερα ισχυριζόμενη ότι προΐσταται του τμήματος τρομοκρατίας. Ωστόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος τη διέψευσε και ενημέρωσε ότι προϊστάμενος στην Αντιτρομοκρατική είναι ο εισαγγελέας Τζαβέλλας. Η πρωτοβουλία της προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου (ο οποίος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ως υποστηρικτής της Τσατάνη) που διαμαρτυρήθηκε και ρώτησε γιατί τηλεφώνησε στον υπουργό και τι τον ρώτησε. «Σας παρακαλώ έχει αρκετούς συνηγόρους έξω», του απάντησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, με τον Βενιζέλο να ανταπαντά ότι «αυτό είναι στα όρια της χυδαιότητας».

Ο ακριβής διάλογος Χριστοδουλοπούλου – Βγενόπουλου είναι ο εξής:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πήρα τηλέφωνο στο Υπουργείο και μου είπαν ότι δεν ισχύει αυτό που είπε η κα Τσατάνη για την τρομοκρατία.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιον πήρατε;

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τον Παρασκευόπουλο

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και τι σας είπε;

ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είπε αυτό. Είπε ότι χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας, όχι ότι εποπτεύει.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι άλλο εισαγγελέας και άλλο ότι χειρίζεται

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορεί να είναι δικό μου λάθος.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είπε αυτό. Να διαβάσουμε τα πρακτικά. είναι άλλο να παίρνετε τον υπουργό και να ρωτάτε ποιος είναι ο εισαγγελέας για την αντιτρομοκρατική και άλλο ποιος είναι ο εισαγγελέας Εφετών που χειρίζεται σε επίπεδο βουλευμάτων

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τέτοιες ειδικότητες δεν υπάρχουν

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είπε ότι εποπτεύει της αντιτρομοκρατικής

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήρθε εδώ με πλήρη δημοσιότητα. θα πρέπει και η κα Τσατάνη να διαφωτίσει την κοινωνία

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είπε αυτό. Είπε να μην εστιάζει ο φακός στο πρόσωπό της

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας παρακαλώ κε Βενιζέλο. Έχει πολλούς δικηγόρους

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτοσυγκρατηθείτε. Είστε στα όρια της χυδαιότητας. Δεν ντρέπεστε

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ντρέπομαι.

Το αίτημα για την παρουσία δικηγόρων

Αναφορικά με την παρουσία των δικηγόρων, η ίδια η Τσατάνη, μετά την αρχική άρνηση της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι οι δικηγόροι που επιθυμεί να έχει στο πλευρό της δεν είναι συνήγοροι αλλά απλοί συνεργάτες της. Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει από το αίτημα της εισαγγελέως είναι γιατί εφόσον οι δικές της καταγγελίες διερευνώνται, χρειάζεται στο πλευρό της δικηγόρους ή συνεργάτες της. Άλλωστε η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν είναι εκείνη ύποπτη που ενδεχομένως παρενέβη σε κάποιο θεσμικό ρόλο με υποδείξεις και πως είναι πρακτική η ανάγκη για τον χειρισμό των εγγράφων αφού οι δικηγόροι – συνεργάτες της τα έχουν ταξινομημένα.

Οι τακτικές της εισαγγελέως Εφετών, προκάλεσαν την αντίδραση πολλών μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την Αννέτα Καββαδία να κάνει λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Επιτροπής και της Βουλής και τον Γιάννη Γκιόλια, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε στο παρά πέντε να αλλάζουμε όρους και τακτικές και να εμφανιζόμαστε με όποιο ένδυμα θέλουμε». «Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να έρχεται κάποιος και να θέλει να μιλήσει με δικηγόρους. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Απορρίπτεται το αίτημα να είναι συνήγοροι. Τώρα μας λένε να είναι ως συνεργάτες ή ως πολίτες», είπε από πλευράς ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, ενώ το προβληματισμό ότι «θα υπάρχουν παρεμβάσεις την ώρα της ακρόασης» από τους δικηγόρους, εξέφρασε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

Οι μόνιμοι υποστηρικτές της Τσατάνη από την άλλη (Βενιζέλος, Βορίδης, Τραγάκης, Αθανασίου) δήλωσαν, ο μεν πρώτος ότι ο δικηγόρος της εισαγγελέως τού εξήγησε ότι απλώς θέλει να παρίσταται, οι δε λοιποί της ΝΔ ότι μπορεί κάποιος δικηγόρος να παρίσταται ως συνεργάτης της ή ως απλός πολίτης. «Το μείζον είναι να έλθει και να καταθέσει, διότι με αυτό που γίνεται εδώ δημιουργείται η εντύπωση ότι εσείς δεν θέλετε να καταθέσει», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ερωτήματα για την Τσατάνη

Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί η Γεωργία Τσατάνη δεν πάει να απαντήσει στα ερωτήματα της Επιτροπής, με την ίδια άνεση που πριν από μήνες κατήγγειλε παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της και γιατί ζητάει να τη συνοδεύουν δικηγόροι, σαν να ήταν κατηγορούμενη σε μια υπόθεση την οποία στο κάτω κάτω η ίδια έχει ξεκινήσει. Τόσο δύσκολο της είναι στην τελική να υποστηρίξει όσα έγραψε πριν από μήνες σε μερικές κόλλες χαρτί; Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας άλλωστε δεν είναι ανακριτικό όργανο ώστε να παραβρίσκεται οποιοσδήποτε παρουσία δικηγόρων. Πόσο μάλλον όταν η εισαγγελέας Τσατάνη δεν είναι η ίδια κατηγορούμενη αλλά καταγγέλλουσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία Τσατάνη καθυστερεί εδώ και καιρό τη διαδικασία εξέτασής από την Επιτροπή, αφού αρχικώς είχε αρνηθεί να εμφανιστεί ισχυριζόμενη ότι αυτή είναι η πρώτη εξουσία ως Δικαστική και άρα έπρεπε οι βουλευτές να πάνε στο γραφείο της για να την εξετάσουν. Την πρόταση αυτή μάλιστα υπερασπίστηκε και σήμερα. Η απάντηση είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση όλων των μελών της Επιτροπής, η οποία ομόφωνα επέμεινε στην κλήση της προς την Εισαγγελέα.

Στην Τσατάνη πάντως δόθηκε προθεσμία μίας εβδομάδας προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικώς με τις καταγγελίες της για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.