Newsroom

Newsroom

Νέα έρευνα-σοκ για την κλιματική αλλαγή.

Ακόμα και μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και μάλιστα απότομα θα εκδηλωθούν οι συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα…

climate change 0

Ακόμα και μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και μάλιστα απότομα θα εκδηλωθούν οι συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που καταρρίπτει την αντίληψη ότι αυτές θα εμφανιστούν σε βάθος χρόνου.

Τονίζουν μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να πυροδοτηθούν με απρόβλεπτο τρόπο, ανά πάσα στιγμή, αλλαγές που θα αφήσουν την ανθρωπότητα χωρίς περιθώρια αντίδρασης και θα επιφέρουν, μεταξύ άλλων, τεράστια καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία.

 

Στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες του Αμερικανικού Συμβουλίου Ερευνών επισημαίνουν σε γενικές γραμμές ότι τα φαινόμενα εντείνονται τα τελευταία χρόνια και οι συνέπειες του πλέον θα εμφανίζονται με απρόβλεπτο τρόπο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, “η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική, κατά το τέλος της θερινής περιόδου, έχει συρρικνωθεί σημαντικά από το 1979, οπότε και άρχισαν οι επίσημες δορυφορικές μετρήσεις ενώ το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία επτά χρόνια”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι βιολογικά σημαντικές συνιστώσες του κλίματος, όπως ο αριθμός των ημερών χωρίς πάγο, η διάρκεια και ο χρόνος των περιόδων ανάπτυξης ή η συχνότητα και ένταση των ακραίων συμβάντων – αλλάζουν με τόση ταχύτητα που κάποια είδη δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα».

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για απότομες κλιματικές μεταβολές. «Οι εκπλήξεις στο κλιματικό σύστημα είναι αναπόφευκτες: ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα επέτρεπε την πρόβλεψη και πιθανώς την αντιμετώπιση τέτοιων αλλαγών προτού υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις», γράφουν οι ίδιοι στη μακροσκελή έκθεσή τους.

 

Τα συμπεράσματα βασίστηκαν μερικώς σε μια… κλιματική ιστορική αναδρομή με βάση τα δεδομένα από δακτυλίους δέντρων, θαλάσσια ιζήματα και πυρήνες πάγου, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν μεγάλες και απότομες αλλαγές, π.χ. στα ωκεάνια ρεύματα ή συμβάντα μαζικών αφανισμών. Οι ίδιοι εκφράζουν την ανησυχία ότι η κλιμακούμενη απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει παρόμοια συμβάντα, αφήνοντας στη φύση και στον άνθρωπο ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.

«Το να αγνοούμε εσκεμμένα την απειλή απότομων αλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές, απώλειες ζωών, δεινά και περιβαλλοντική υποβάθμιση», αναφέρει χαρακτηριστικά το συμβούλιο, το οποίο συντάσσει εκθέσεις που προορίζονται για την αμερικανική κυβέρνηση.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…