Newsroom

Newsroom

Νέα έρευνα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού

Ένας επιπλέον λόγος για να σταματήσετε το κάπνισμα

FS Tsigaro 0

Οι ενήλικοι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από έναν σοβαρό και δυνητικά θανατηφόρο τύπο αιμορραγικού εγκεφαλικού, του υποαραχνοειδούς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, επιβεβαιώνοντας, πλέον, ανάλογα ευρήματα προηγούμενων πιο αβέβαιων μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Γκουίντο Φαλκόνε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ του Κονέκτικατ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 409.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 69 ετών, μεταξύ των οποίων 904 που είχαν υποστεί το συγκεκριμένο είδος εγκεφαλικού.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν μισό έως 20 πακέτα τσιγάρα ετησίως είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα τον χρόνο είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η υποαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου διαρρηγνύεται –συχνά λόγω ρήξης ανευρύσματος- και γεμίζει με αίμα τον χώρο ανάμεσα στο κρανίο και στον εγκέφαλο.

Το εν λόγω εγκεφαλικό συμβαίνει συχνότερα σε μεσήλικες και έχει υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θανάτου. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που καπνίζουν και για τους καπνιστές με υπέρταση.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…