Νέα έρευνα για τον κορονοϊό βρήκε πως μας κάνει ‘χαζότερους’ – Μπορεί να προκαλέσει απώλεια 10 μονάδων IQ

Το αποτέλεσμα ουσιαστικά ισοδυναμεί με πνευματική γήρανση 20 ετών σε διάστημα μερικών μηνών - Σε βαθμούς IQ η διαταραχή ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 10 βαθμών, εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

tai s captures Lhb zwQ QGI unsplash

Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα καταλήγει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19 για όσους νόσησαν σοβαρά.

Ειδικότερα, η σοβαρή νόσηση με Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια γνωστική εξασθένηση, η οποία ισοδυναμεί με την απώλεια εγκεφαλικής δύναμης που συνήθως εκδηλώνουν άτομα ηλικίας 70 χρονών σε σύγκριση με την ηλικία των 50 ετών.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αυξάνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία ότι οι λοιμώξεις μπορεί να αναστείλουν τις πνευματικές ικανότητες όσων νόσησαν.

Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με ηπιότερα συμπτώματα, μπορεί να δυσκολεύονται με γνωστικές λειτουργίες όπως η επίλυση προβλημάτων και μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση λέξεων ή πιθανώς να υποστούν τη λεγόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου», σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine.

Αναλυτικότερα: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Η μελέτη βασίστηκε σε 46 ασθενείς, οι οποίοι αξιολογήθηκαν έξι έως δέκα μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν βραδύτερες και λιγότερο ακριβείς αποκρίσεις από ό,τι αναμενόταν για την ηλικία και το δημογραφικό τους προφίλ. Όσοι ασθενείς χρειάστηκαν αναπνευστήρες και υποστήριξη οργάνων σημείωσαν ακόμη χειρότερη βαθμολογία.

Το αποτέλεσμα ουσιαστικά ισοδυναμεί με πνευματική γήρανση 20 ετών σε διάστημα μερικών μηνών.

Σε βαθμούς IQ η διαταραχή ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 10 βαθμών, εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επανορθωτικών νευροεπιστημών στο Imperial College του Λονδίνου, Άνταμ Χαμσάιρ, η ομάδα του παρατήρησε μια πολύ αργή ανάκαμψη μεταξύ των υποκειμένων, εάν υπήρχε καθόλου ανάκαμψη. «Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου, στην ικανότητά του να εργάζεται και να συνεχίζει τη ζωή του», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας, μόνο στην Αγγλία, πάνω από 40.000 επιζώντες του Covid-19 θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις γνωστικές δυσκολίες. Μάλιστα ο καθηγητής χαρακτηρίζει συντηρητική αυτή την εκτίμηση.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…