«Σαλαμινομάχοι»: Το νέο αφήγημα εθνικής υπερηφάνειας της ΝΔ

Νέα επιτροπή για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας φτιάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

zapeio

Την έναρξη κύκλου επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάππειο Μέγαρο. Η παραπάνω επιλογή φαίνεται να προκύπτει από… βαθιά «ανασκαφή» του πρωθυπουργού στις ελληνικές ρίζες, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει «να σκάψουμε και να σκύψουμε, ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές, όχι για να καταγράψουμε απλώς τα γεγονότα αλλά για να συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά, το νόημά τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον».

Εφόδια για το μέλλον, λοιπόν, αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ως «μοναδική στιγμή ομοψυχίας» αλλά και «την πρώτη εικόνα ενός έθνους με πατρίδα την Ελλάδα, με ορίζοντες σ’ ολόκληρο τον κόσμο». Φράση που δεν ειπώθηκε καθόλου τυχαία, καθώς αποτέλεσε «γέφυρα» για να περάσει στο μείζον ζήτημα των ημερών, την ψήφο των αποδήμων. Με αυτό το λογικό άλμα, χαρακτήρισε «σπονδή σε αυτόν τον Οικουμενικό Ελληνισμό» την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Αφού εξήρε την αρχαιότητα, με τα γνωστά και διαχρονικά κλισέ που τη συνοδεύουν, όπως για παράδειγμα ότι διαδώσαμε τον πολιτισμό στην Ευρώπη και εν γένει τη Δύση, έφτασε στο προσφυγικό, παρομοιάζοντας το τότε με το σήμερα, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «σημείο συνάντησης των λαών στον δρόμο προς την πρόοδο». Μια δήλωση τουλάχιστον υποκριτική, καθώς με σημερινές του δηλώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Καλώς δηλαδή συναντιούνται στην Ελλάδα οι λαοί, αλλά στο δρόμο για την πρόοδο, πρέπει αν τους γυρνάμε πίσω στη χώρα τους. Αυτό θα πει εθνική υπερηφάνεια.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως εμπνέεται από τη μάχη των Θερμοπυλών που αποτελεί «στιγμή δικαίωσης του σχεδιασμού και της προνοητικότητας» και αυτό που «κρατάει» από την περίοδο ήταν τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή, «αυτά που σταμάτησαν τον εισβολέα και στάθηκαν η βάση της ακτινοβολίας της Αθήνας». Οποιοσδήποτε παραλληλισμός με φράχτες στα σύνορα απέναντι στους εισβολείς – μετανάστες, αποτελεί μάλλον σκέψη κακοπροαίρετη.

Όλα αυτά τα μηνύματα περί ελληνικής ομοψυχίας και επιστροφής στις ρίζες μας, αποτυπώνονται στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να «χρίσει» πρόεδρο της επιτροπής τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Μια επιλογή που, αν μη τι άλλο ακολουθεί μια πεπατημένη, καθώς στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να ηγηθεί της επιτροπής η Γιάννα Αγγελοπούλου.

«Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε αφετηρία μίας αντίστροφης διαδρομής εθνικής αυτογνωσίας. Να πορευτούμε ξανά από την αρχαία Ελλάδα προς τη σύγχρονη. Με στόχο και προορισμό, όμως, να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα του αύριο» ήταν τα τελευταία λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αναμένουμε εναγωνίως να δούμε πώς ακριβώς θα αποτυπωθεί αυτή η διαδρομή της εθνικής αυτογνωσίας. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…