Νέα επίθεση Κραουνάκη στον Δήμο Αθηναίων για τα… 800 ευρώ από τη συναυλία της Πρωτοψάλτη

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Σταμάτης Κραουνάκης διαψεύδει ότι έλαβε το ποσό των 800 ευρώ από τον δήμο Αθηναίων ως αποζημίωση για τα δικαιώματα των τραγουδιών του που ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στην φιέστα...  του Μαξίμου

κραου

Μετά το εξώδικο του Σταμάτη Κραουνάκη που δημοσιοποιήθηκε χθες, σήμερα (19/5) γράφτηκε σε ορισμένες ιστοσελίδες ότι ο Δήμος Αθηναίων του πλήρωσε 800 ευρώ. Με δική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδή» την «είδηση που απλόχερα μοιράζει ο Δήμος Αθηναίων ότι πληρώθηκα 800 ευρώ για τη συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη». 

Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ΈΘΝΟΣ ο Άρης Χατζηγεωργίου με έγγραφες αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, αποφάσισε στις 30 Απριλίου 2020, δηλαδή πέντε μέρες μετά την συναυλία, να πληρώσει 797,32 ευρω στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) μουσικού ρεπερτορίου. Πρόκειται, δηλαδή, για τον φορέα που δημιουργήθηκε μετά την θορυβώδη κατάρρευση της ΑΕΠΙ, ο οποίος συλλέγει πνευματικά δικαιώματα για κάθε μουσική που αναπαράγεται δημόσια και μοιράζει τα ποσά που συγκεντρώνονται στους καλλιτέχνες μέσα από έναν «κουμπαρά».

Το ποσόν αυτό καθορίστηκε από την ΕΥΕΔ η οποία ενημέρωσε σχετικά τον Δήμο Αθηναίων με επιστολή της στις 28 Απριλίου 2020. Εννοείται ότι η αμοιβή αυτή δεν αφορά ούτως ή άλλως δικαιώματα μόνο για τον Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και για κάθε άλλον συνθέτη του οποίου τραγούδια παίχτηκαν στην κινητή συναυλία. Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί πληρωμή στον κ.Κραουνάκη και ούτε μπορεί να συνδεθεί με το εξώδικο που έφθασε στον Δήμο στις 29 Απριλίου.

Τυπικά δεν μπορούν να συνδεθούν το εξώδικο με την απόφαση ούτε και με το ένταλμα πληρωμής που εγκρίθηκε στις 11/5. Βέβαια, ο Σταμάτης Κραουνάκης είχε ήδη δημοσιοποιήσει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παίχτηκαν τραγούδια του στην συναυλία και ειδικά ενώπιον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, τυπικά, ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι «απάντησε» μέσω των δημοσιευμάτων στις ιστοσελίδες καθώς δεν βγήκε κάποια ανακοίνωση και τα έγγραφα υπάρχουν στην Διαύγεια. Ενα ζήτημα είναι η ερμηνεία των εγγράφων και ένα άλλο η υπόνοια ότι μπορεί να διοχετεύθηκαν με κάποιο τρόπο σε μέσα ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά, στο εξώδικό που έστειλε στον Δήμο Αθηναίων, το βασικό θέμα που θέτει ο δημιουργός είναι ότι δεν του είχε ζητηθεί η άδεια προκειμένου να παιχτούν τα τραγούδια του. Ο κ.Κραουνάκης λέει δηλαδή ότι θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί και να δωσει την άδειά του και επειδή δεν συνέβη αυτο επιφυλλάσσεται να κινηθεί νομικά και να ζητήσει αποζημίωση προκειμένου να την διαθέσει σε καλλιτέχνες που υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της έλλειψης μέριμνας από την κυβέρνηση. Και τα ποσά που είναι δυνατόν να ζητηθούν σε τέτοιας μορφής αγωγές, είναι πολύ μεγαλύτερα από 800 ευρώ.
 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…